BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Försöker du gå ner i vikt? Här är 7 peppande motivationstips

01 dec, 2020 
kvinna som försöker gå ner i vikt får motivation av kompis
Att motivationen kommer och går när man försöker gå ner i vikt är inte ovanligt. Här är några tips på hur du lyfter motivationen igen när du känner att den dippar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 Kostråd som inte är så hälsosammaBrand logo
7 Kostråd som inte är så hälsosamma

1. Stäm av att du har satt rimliga mål

Om motivationen dippar kan det kanske bero på att du har satt upp för höga mål? Stäm av att du har rimliga mål, att de är mätbara, att de är specifika och om det verkligen är viktigt för dig att nå dem?

Fokusera inte för mycket på vikt utan försöka också att sätta upp andra mål. Hur du känner dig, om du klarar att springa en viss sträcka, och så vidare …

2. Var snäll mot dig själv

Motivationen kan inte vara på topp hela tiden, den behöver bara vara tillräckligt stor för att du inte ska ge upp. När motivationen sjunker, låt det vara så men ge inte upp. Det är inte ett misslyckande, bara ett steg i processen.

Om motivationen går i botten kan det vara bra att bestämma sig för att ta en tidsbestämd paus från arbetet med att gå ner i vikt. En dag eller tre. Och sedan börja igen. Istället för att man ger upp och struntar i det helt.

3. Förhör dig själv

Ställ några frågor om framtiden till dig själv för att se om du kan hitta den långsiktiga motivationen igen:

Annons
  • Om jag slutar äta hälsosamt – hur kommer jag att känna om några månader?
  • Om jag slutar träna, hur kommer det kännas om några månader?
  • Om jag slutar äta bra och träna – hur kommer min hälsa påverkas och vara om ett halvår?

4. Sätt upp en plan för just dig

Strunta i hur alla andra gör för att gå ner i vikt och komma i form. Hitta en plan och strategi som funkar för just dig, ditt liv, ditt schema och din kropp. Tänk långsiktigt och låt det få ta tid. Gör små förändringar i taget så du jobbar in nya vanor.

5. Påminn dig om vad du jobbar mot

Häng upp en lista på dina mål eller något annat som påminner dig om vad du jobbar emot och gärna varför på en plats som du ser ofta. På kylskåpet, hallspegeln eller insidan av ytterdörren.

6. Gå till botten med ”sanningar”

Om du idag jobbar för att gå ner i vikt så har du någon gång lagt på dig vikt du inte behöver. Det är inte ovanligt att det blir så. Men om du vill kunna hålla vikten sedan så behöver du komma tillrätta med vad det var som gjorde att du blev övervikt.

För många handlar det om att man känsloäter, eller äter utan att ha en plan. Eller att man har gamla ”sanningar” med sig från uppväxten som att man måste äta upp, måste äta det man bjuds på, och så vidare … Ifrågasätt dina beteenden och sanningar, så kan det bli lättare att gå vidare.

7. Omge dig med hälsa

Se till att rensa ur allt som du inte ska äta ur skafferiet och kylen, fyll dem med mat du vill äta istället. Omge dig också med vänner som lever hälsosamt och boka in träningsdejter med människor som peppar dig.

Inspirerad av: Shape Foto: TT

LÄS MER:

Doktor Michael Mosley: Så går du ner i vikt – utan diet

6 myter om kalorier (som kan hindra din viktnedgång)

5 tecken på att du kommit i form – även om vågen står still

Annons