Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten

Drick mjölk för vitamin D!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

2008 lät forskare vid University of Minnesota 38 överviktiga personer äta enligt ett utsatt kostprogram under elva veckor. Varje dag  åt deltagarna 750 kcal mindre än det rekommenderade dagliga intaget, och givetvis gick alla ner i vikt. Men de personer som hade höga halter av D-vitamin i blodet när studien inleddes, hade ett betydligt effektivare viktras – de gick nämligen ner 70 procent mer än övriga deltagare.

Med bakgrund av detta har vitamin D-dieten tagits fram, en metod som kortfattat går ut på att äta livsmedel rika på vitaminet i kombination med fem andra fettbrännande katalysatorer. Genom att inkludera dessa nyckelämnen i kosten går kroppens fettförbränning ständigt på högvarv, menar författarna bakom boken The Vitamin D Diet, vilket i sin tur leder till en effektiv viktminskning.

Här hittar du D-vitamin

Att vistas utomhus i solen är enklaste sättet att tanka D-vitamindepåer. I kostväg är fet fisk, som vildfångad lax, ägg och berikade mejeriprodukter som mjölk bra källor.

Psst! Läs mer om D-vitaminets inverkan på vår hälsa här

 

… och här är dietens 5 fettbrännarboosters:

Kalcium

Detta viktiga mineralämne är en riktig parhäst till D-vitaminet, tillsammans ser de nämligen till att vrida upp ämnesomsättningen enligt boken. Kalcium finns nämligen naturligt i fettceller, och studier visar att ju mer kalcium en cell har desto mer fett kan den släppa ifrån sig vid förbränning. Dessutom kan kalcium binda fett och på så sätt förhindra att det tas upp av kroppen över huvudtaget.

Finns i: Mejeriprodukter

Protein

Om du äter proteinrika livsmedel säkrar du att muskelmassan hålls intakt vid en viktnedgång. Protein mättar bra och hjälper kroppen att balansera mängden fett kontra muskler på ett effektivt sätt. Muskler kräver mer energi än kroppsfett, så på lite sikt har en procentuell omvandling från fett till muskelmassa en stark inverkan på ämnesomsättningen. Kvinnor som äter protein två gånger om dagen minskade 3,9 procent mer i vikt än kvinnor som inte åt protein, visar en studie vid universitetet i Illinois.

Finns i: Kött, fisk, tofu

Omega-3

Denna fettsyra underlättar viktnedgång genom att trigga fettbrännande enzymer. Omega-3 har dessutom en inverkan på humöret, något som forskare menar hindrar oss från att tröstäta. Studier har också visat att omega-3 kan öka kroppens produktion av leptin, ett ämne som reglerar aptiten och vrider upp fettförbränningen. De flesta livsmedel som är rika på D-vitamin innehåller också omega-3.

Finns i: Lax, nötter och frön.

Enkelomättade fetter

Den här fettypen har en förmåga att stabilisera blodsockernivåerna och reducera aptiten. Enkelomättade fetter tenderar dessutom att motverka den skadliga bukfetman enligt The Vitamin D Diet. En dansk undersökning pekar också på att den här typen av fett kan vrida upp förbränningen.

Finns i: Olivolja, nötter, frön, avokado och choklad (!)

Läs också: Paulún: Vitaminet som är avgörande för fettförbränningen

CLA – konjugerad linolsyra

CLA finns naturligt i kött och mejeriprodukter. Denna fettsyra förhindrar att kroppen att ta upp fett från maten samtidigt som den gynnas frisättningen av hormoner som gynnar fettförbränning.

Finns i: Kött från nötdjur och mjölkprodukter.

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Prova på kursen Bränn Fett!

brann-fett-kurs

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning – och fortsätt sedan viktraset i det tempo du själv vill! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Just nu-pris 249 kronorläs mer och börja direkt här!

Baserat på den hyllade fettbrännardieten har vi komponerat färdiga veckomenyer för effektivt viktnedgång. Du äter god och varierande kost, med nyckelingredienser som boostar din förbränning. Veckomenyerna finns som rivstartsvariant, med färre kalorier för snabbare vikttapp, och i 2-veckorsvarianter för ett effektivt, men lagom tempo. Dessutom får du en ”supersnabb” version, där du hittar tips och enkla restriktioner men slipper följa fasta menyer.

I Bränn Fett ingår också en träningsvideo Leila Söderholm, personlig tränare som bland annat bloggar på mabra.com. I guiden delar hon med sig av övningar som vrider upp din fettförbränning till max!

leila

Du får:

  • Komplett kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Komplett kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön, tips och fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor läs mer och börja direkt här!

 

Redaktionens tips
Dela på: