BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten

16 sep, 2016 
Drick mjölk för vitamin D!
Solskensvitaminet påverkar oss mer än vi tidigare trott. D-vitamin gör dig både piggare, gladare - och smalare visar ny forskning.
Annons

2008 lät forskare vid University of Minnesota 38 överviktiga personer äta enligt ett utsatt kostprogram under elva veckor. Varje dag åt deltagarna 750 kcal mindre än det rekommenderade dagliga intaget, och givetvis gick alla ner i vikt. Men de personer som hade höga halter av D-vitamin i blodet när studien inleddes, hade ett betydligt effektivare viktras – de gick nämligen ner 70 procent mer än övriga deltagare.

Med bakgrund av detta har vitamin D-dieten tagits fram, en metod som kortfattat går ut på att äta livsmedel rika på vitaminet i kombination med fem andra fettbrännande katalysatorer. Genom att inkludera dessa nyckelämnen i kosten går kroppens fettförbränning ständigt på högvarv, menar författarna bakom boken The Vitamin D Diet, vilket i sin tur leder till en effektiv viktminskning.

Här hittar du D-vitamin

Att vistas utomhus i solen är enklaste sättet att tanka D-vitamindepåer. I kostväg är fet fisk, som vildfångad lax, ägg och berikade mejeriprodukter som mjölk bra källor.

Annons

Psst! Läs mer om D-vitaminets inverkan på vår hälsa här

… och här är dietens 5 fettbrännarboosters:

Kalcium

Detta viktiga mineralämne är en riktig parhäst till D-vitaminet, tillsammans ser de nämligen till att vrida upp ämnesomsättningen enligt boken. Kalcium finns nämligen naturligt i fettceller, och studier visar att ju mer kalcium en cell har desto mer fett kan den släppa ifrån sig vid förbränning. Dessutom kan kalcium binda fett och på så sätt förhindra att det tas upp av kroppen över huvudtaget.

Finns i: Mejeriprodukter

Protein

Om du äter proteinrika livsmedel säkrar du att muskelmassan hålls intakt vid en viktnedgång. Protein mättar bra och hjälper kroppen att balansera mängden fett kontra muskler på ett effektivt sätt. Muskler kräver mer energi än kroppsfett, så på lite sikt har en procentuell omvandling från fett till muskelmassa en stark inverkan på ämnesomsättningen. Kvinnor som äter protein två gånger om dagen minskade 3,9 procent mer i vikt än kvinnor som inte åt protein, visar en studie vid universitetet i Illinois.

Annons

Finns i: Kött, fisk, tofu

Omega-3

Denna fettsyra underlättar viktnedgång genom att trigga fettbrännande enzymer. Omega-3 har dessutom en inverkan på humöret, något som forskare menar hindrar oss från att tröstäta. Studier har också visat att omega-3 kan öka kroppens produktion av leptin, ett ämne som reglerar aptiten och vrider upp fettförbränningen. De flesta livsmedel som är rika på D-vitamin innehåller också omega-3.

Finns i: Lax, nötter och frön.

Enkelomättade fetter

Den här fettypen har en förmåga att stabilisera blodsockernivåerna och reducera aptiten. Enkelomättade fetter tenderar dessutom att motverka den skadliga bukfetman enligt The Vitamin D Diet. En dansk undersökning pekar också på att den här typen av fett kan vrida upp förbränningen.

Finns i: Olivolja, nötter, frön, avokado och choklad (!)

Läs också: Paulún: Vitaminet som är avgörande för fettförbränningen

CLA – konjugerad linolsyra

CLA finns naturligt i kött och mejeriprodukter. Denna fettsyra förhindrar att kroppen att ta upp fett från maten samtidigt som den gynnas frisättningen av hormoner som gynnar fettförbränning.

Finns i: Kött från nötdjur och mjölkprodukter.

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons