Vilken nöt är nyttigast? Experten listar sina favoriter!

Vilken nöt är nyttigast? Experten listar sina favoriter!

”Jag älskar nötter och äter en näve varje morgon tillsammans med bär och müsli i min frukostfil. Har hört att nötter är nyttigt men också väldigt fett. Gäller det alla nötter? Vilka har mest och minst näring? Ska man undvika saltade nötter? Det sägs också att orostade/naturella nötter är bättre än rostade. Stämmer det, eller är skillnaden marginell? Kan man få samma näring genom att äta andra livsmedel som ger mindre energi?” skriver signaturen Eva

Anki Sundin svarar:

Du har helt rätt i att nötter är både näringsrika och feta. Alla nötter innehåller mycket mineraler och antioxidanter som kalcium, selen och zink. Viss skillnad är det på de olika nöttyperna.

Här får du lite fakta om våra sju vanligaste:

Pekan- och paranötter är allra fetast, innehåller runt 67 procent fett.

Pekannötter har mest antioxidanter.

Paranötter innehåller mest selen.

Cashewnötter är ”smalaste” nötterna, cirka 46 procent fett. De innehåller också mindre mängd nyttigheter än de andra nötterna – men är ändå utmärkta som mellanmål eller på müslin i lagom mängd!

Jordnötter är rikast på protein och zink.

Sötmandlar innehåller mest kalcium.

Hasselnötter och valnötter ligger någonstans i mitten energi- och näringsmässigt.

Salta nötter och andra salta livsmedel bör den som har högt blodtryck undvika. Annars är de saltade nötterna lika bra som de osaltade varianterna. Orostade och naturella nötter är lika näringsrika som de rostade.

Andra förslag på bra protein- och kalciumkällor är mjölk- och mejeriprodukter, liksom berikad sojamjölk. Mycket antioxidanter finns i färgrika frukter, bär och grönsaker. Torkad frukt är också goda källor till många mineraler, men även andra antioxidanter.

Anki

Läs mer om nyttiga nötter här!

Läs mer om nöten som dämpar din hunger

AV: Jennie Sandberg/Anki Sundin

BILD: Thinkstock

Utvald läsning