BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Experten: Det här vitaminet är avgörande för fettförbränningen

17 jan, 2017 
En av de bästa genvägarna till fettförbränning går genom det här vitaminet. Får du i dig tillräckligt?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att D-vitamin kan hjälpa dig hålla vikten kanske du visste, annars kan du läsa mer om det här.

Men vet du exakt hur stor påverkan vitaminet faktiskt har på din kropp? Fredrik Paulún skriver i sin bok ”50 genvägar till fettförbränning” om allt D-vitamin gör för oss i kroppen.

Bland annat stärker det upp skelettet och minskar risken för benskörhet, men har även en positiv inverkan mot vissa typer av cancer, autoimmuna sjukdomar, depression, diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar. Det har också påverkan på immunförsvaret, då T-cellerna i immunförsvaret tros behöva D-vitamin för att fungera. Det kan vara en anledning till att vi lättare blir sjuka under den mörka vintern – viktigaste källan till vitaminet är ju solens strålar.

Läs också: 6 varningssignaler – har du brist på vitamin D?

D-vitamin, insulin och fett

Men D-vitamin kan också påverka din vikt. Personer med för låg D-vitaminhalt har oftare sämre insulinkänslighet, vilket leder till högre insulinnivåer. Insulin är ett fettlagrande hormon, så ju mer insulin du har i blodet desto mer fett kan du lagra.

Annons

Fredrik Paulún hänvisar till en spansk studie på 102 barn, 9-13 år. Den visade att de med lägst D-vitaminhalt också var de som hade högst BMI och kroppsfett. En annan studie visar att personer med mycket D-vitamin i sig över lag har en högre kroppstemperatur när de ätit – något som gör att fett inte är lika benäget att lagras i kroppen.

Läs också: Många diabetiker kan sluta med insulin med ny metod

Fredrik Paulun
Fredrik Paulún har skrivit boken ”50 genvägar till fettförbränning”.

D-vitamin, fettceller och värme

Tidigare trodde man att kroppen hade ett bestämt antal fettceller som bara kunde lagra mer eller mindre fett. Men på senare år har forskare upptäckt att kroppen visst kan bilda nya fettceller – OCH göra sig av med dem! Och D-vitamin kan vara en väg för kroppen av låta fettcellerna dö.

Annons

Kroppen bildar framförallt nya fettceller under barndomen och under en graviditet – de tillfällen när kroppen vanligast märker att de celler som finns inte kan ta upp mer fett. På samma sätt kan kroppen låta de cellerna självdö när de inte längre behövs, en process som kallas apoptos.

Exakt vad som driver på apoptos är inte klarlagt, men en provrörsstudie visar att just D-vitamin har den förmågan. Kanske kan man se ett samband i att D-vitamin är kopplat till sol och värme, och värme är kopplat till att int behöva lika mycket fett, vilket kanske får fettcellerna att dö?

Läs också: Här kan du hitta D-vitamin på vintern

D-vitamin och kalcium

Kalcium har också en roll att spela vid viktminskning, läs mer om det här! Och kalcium behöver D-vitamin för att kunna tar upp i tarmen och användas av kroppen. Därför kan du även behöva D-vitamintillskott om du äter kalciumtillskott.

D-vitamin och muskler

Det finns tecken på att D-vitamin är bra för musklerna, och särskilt för styrka och balans. Flera studier visar att gamla människor som får i sig tillräckligt med D-vitamin har starkare muskler och löper mindre risk för fallolyckor.

Annons

Även musklernas förmåga att lagra fett kan avgöras av D-vitamin. När musklerna tar upp fett för att förbränna det vid motion är det bra, men när de bara samlar på sig fettet påverkar det istället insulinkänsligheten negativt. Det kan hända om du lider brist på motion, överäter ELLER har D-vitaminbrist. Försämrad insulinkänslighet kan i värsta fall leda till diabetes typ 2 – vilket är anledningen till att vitamin D och diabetes ofta kopplas samman.

En brittisk studie på unga kvinnor visade att de med minst D-vitamin i kroppen var de som hade mest ”muskelfett”, vilket inte syns på underhudsfettet men fortfarande kan vara dåligt för hälsan.

Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten

Drick mjölk för vitamin D!

Läs också: Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten

Annons