Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Lista: Maten som motverkar benskörhet

17 apr, 2017 
Starka ben, snygga tänder och rak rygg - här är maten som stärker benhälsan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Benskörhet, eller osteoporos, är en vanlig sjukdom som ger sämre bentäthet och därmed ökad risk för benbrott. Skelettet blir skörare med stigande ålder. Redan vid 40-års ålder börjar processen, för att sedan ta ordentlig fart efter klimakteriet. Men det finns naturliga bromsar! både kost och motion kan stärka skelettet, visar forskning. Och det finns andra områden du själv kan styra över för att stärka dig inifrån, att undvika rökning och alkohol till exempel.

Är du kvinna i övre medelåldern bör du också se upp för överkonsumtion av vitamin A. Enligt Livsmedelsverket kan ett överskott kopplas till ökad risk för benbrott, så undvik gärna kosttillskott med vitamin A och att äta rena leverrätter om du passerat 40.

Kalcium är en av grundstenarna för starka ben. Kvinnor under 50 år behöver 1 000 milligram om dagen för maximal effekt, från 51 år och framåt rekommenderas 1 200 gram dagligen. Från 70 år och uppåt behöver kroppen ytterligare tillskott.

Annons

Ett glas mjölk ger cirka 300 milligram kalcium.

Här är maten som gör kroppen starkare – från grunden!

Mjölk, yoghurt och ost

Om mjölk inte är favoritdrycken kan du prova att äta yoghurt, ett glas ger dig precis samma mängd kalcium! Några skivor ost på smörgåsen ger samma effekt, och är ett bra alternativ för dig som är laktosintollerant. De laktosfria alternativ som finns ger för övrigt samma mängd kalcium som traditionella mejeriprodukter.

Sardiner

De små fiskarna har mängder av små ben, som i sin tur tillför din kropp benstärkande egenskaper. 1 deciliter sardiner ger lika mycket kalcium som ett glas mjölk.

Grönsaker

Kalcium finns också rikligt i vissa grönsaker. Mörkgröna bladgrönsaker som spenat och kål är bra källor. Råriven kålrot är ett enkelt sätt att tillföra måltiden lite extra benstyrka!

Annons

Soja

Sojabönor, och produkter baserade på soja, innehåller isoflavoner – ett östrogenliknande ämne som kan dämpa klimakteriebesvär. Studier har också visat att isoflavoner kan öka bendensiteten.

Lax

Kalcium, vitamin D och omega-3 har alla visat sig kunna redicera bennedbrytning – och du hittar alla dessa egenskaper i en skiva lax!

Nötter och frön

Omega-3 finns också i bland annat feta nötter som valnötter, och i mandlar hittar du kalium – en mineral som hjälper kroppen att absorbera kalcium från maten. Nötter är också proteinrika livsmedel, och protein är en av grundstenarna för en bra benhälsa.

Salt

För mycket salt i maten försvårar upptagningen av kalcium. Äter du salt mat ofta riskerar du att det kalcium du får i dig försvinner ur kroppen tillsammans med urinen.

Solsken

Ok, man kan inte äta solsken – men det D-vitamin som kroppen tillverkar till följd av solstrålarna är en viktig faktor för benhälsan. Utan D-vitamin kan inte kroppen tillgodogöra sig kalciumet i kosten, att dricka ett glas mjölk i vårsolen ger alltså extra starka ben!

Källa: Livsmedelsverket, Webmd

BILD: IBL

Annons