Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

MåBra knäcker äggets hälsohemligheter!

09 apr, 2014 
De små hälsobomberna är fulla av vitaminer, mineraler och nyttiga fetter. Här är några hårdkokta fakta!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sex miljoner ägg i timmen. Så mycket sätter svenskarna i sig på påskaftonskvällen, enligt branschorganisationen Svenska Ägg. Övriga tider på året äter vi i genomsnitt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 222 ägg per person och år.

Ägg är ett proteinrikt livsmedel som ger ett ordentligt vitamintillskott. Även mineraler som järn och selen ryms innanför skalet. I stort sett får du i dig merparten av de näringsämnen du behöver för dagen, inklusive viktiga fettsyror, om du mumsar i dig både gula och vita. Det enda som saknas är kolhydrater och vitamin C!

Äggula är också rikt på kolin, ett ämne som bland annat är känt för att höja prestationsförmågan, förbättra minnet och motverka cancer. En enda äggula ger dig 25 procent av dagsbehovet av kolin.

Äggets gula är även naturligt rik på d-vitamin, ett vitamin som reglerar kalkbalansen i skelettet, motverkar depression och enligt vissa studier också cancer.  

Annons

Ägg och kolesterol

Enligt en brittisk undersökning har mängden kolesterol i ägg minskat med 13 procent de senaste tio åren. Det svenska livsmedelverket har också tittat på näringsinnehållet i ägg. Även i de svenska äggen tycks kolesterolmängden ha minskat.

– Ja, våra analyser visar också att ägg har ett lägre kolesterol än tidigare. Men numera anser man inte att kolesterolet i ägg har så stor påverkan på våra kolesterolnivåer i blodet, säger nutritionisten Iréne Mattisson, som är chef på risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket.

Hon berättar att det kolesterol vi äter bara har en viss betydelse för kolesterolhalten i blodet. Kolesterol, som är ett fett, bildas automatiskt av kroppen. Och ju mindre kolesterol man får i sig via maten, desto mer tycks kroppen tillverka. Att äta något ägg om dagen är alltså inte ohälsosamt.

– Det är bara om man har en sjuklig kolesterolkänslighet eller om man äter extrema mängder ägg som det kan vara skadligt, säger Iréne Mattisson.

Annons

Ekologiska ägg är nyttigare

Analyser visar också att innehållet av vitamin E är tre gånger så högt som man tidigare trott. Ett ägg ger 35 procent av det E-vitamin vi behöver dagligen. Tillsammans med en varierad kost är ägg alltså ett riktigt superlivsmedel med massor av näring i form av D- och E-vitamin, folat, järn, omega-3 och flera viktiga antioxidanter.

– Vi har sett att ekologiska ägg innehåller mer av de hälsosamma omega-3-fiskfettsyrorna än traditionella ägg eftersom hönorna får äta musselskal. Å andra sidan innehåller de traditionella äggen mer av vissa vitaminer så det går inte att säga att det ena är bättre än det andra, säger hon.

– När man tränar, vare sig man gör det för viktens skull, för att bygga muskler eller för att ”bara” må bra, är det viktigt att ha ett tillräckligt högt proteinintag, eftersom träning ökar behovet, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.

Hon vill samtidigt poängtera att man inte kan äta hur mycket av ett livsmedel som helst, även om det är en bra proteinkälla. För att hålla vikten måste man, som alltid, ta hänsyn till det totala energiintaget.

Annons

– Vill man hålla vikten, eller till och med gå ner i vikt, får man gärna äta en hel del proteinrika livsmedel eftersom protein mättar bra. Vid viktnedgång behöver vi också minimera nedbrytningen av muskelmassan. Det gör man bäst dels genom att vara noga med proteinintaget, dels genom att träna.

Äggstra allt!

Ägg innehåller kort sagt allt nyttigt, förutom C-vitamin. Faktum är att ett enda ägg innehåller högre halter av vissa vitaminer och antioxidanter än fyra morötter. Ett ägg ger cirka 70 kalorier och 35 procent av dagsbehovet av E-vitamin.

Här är andra nyttigheter som det är gott om i ägg:

Vitamin E

Vitamin D

Vitamin K

Zink

Folat

Selen

Järn

Antioxidanterna karoten och retinol, som är ett förstadium till vitamin A.

Omega 3

Antioxidanterna lutein och zeaxantin

 

Läs mer om ägg:

Fira äggets dag: 3 hårdkokta hälsofakta!

Älska ägg – och missa inte gulan!

Ägg kan motverka cancer och hjärtsjukdom

 

Källor: Livsmedelverket, Svenska Ägg

AV: Vivvi Alström och Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Annons