Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Strålande nyheter: Så solar du dig frisk!

03 jun, 2012 
Annons

Hellre ofta och lite, än sällan och länge. Så länge du inte bränner dig är det bara bra för hälsan att vara i solen!

Ny svensk forskning visar att sol, eller det D-vitamin som bildas i huden när vi vistas i den, kan förebygga en rad sjukdomar. Diabetes, hjärtsjukdom, blodproppar och cancer är några av dem. Och hur märkligt det än kan låta tycks det även gälla malignt melanom: Att vara i solen då och så tycks nämligen öka överlevnaden hos personer med elakartad hudcancer.

Varför solen är så bra för oss vet man inte säkert, men de flesta forskare menar att det på något sätt handlar om D-vitaminet.  Det som gör vitaminet så speciellt är att det även fungerar som ett hormon. Det samverkar med andra hormoner i en komplicerad process.

– Ju längre norrut man kommer, desto högre är dödligheten i cancer. Det kan bero på flera saker, till exempel att de som bor i norr får mindre sol och därför också har lägre nivåer av D-vitamin i kroppen. Andra tänkbara förklaringar är att de som får mer sol är gladare och rör på sig mer, säger Johan Malm, läkare och forskare vid Lunds universitet.

Annons

Han berättar att vi har över 1000 gener som är känsliga för D-vitamin i kroppen.

– Vitaminet har betydelse för mycket mer än  skelettet, till exempel andningen och immunförsvaret. Man har sett att personer med höga nivåer av D-vitamin i blodet klarar vissa infektionssjukdomar bättre, säger han.

Vistas man i solen i en halvtimme tillverkar kroppen 10 – 20 000 enheter av vitamin D. Det kan sedan lagras i kroppen i några veckor.

– Dagens rekommendation är att vi ska få i oss minst 400 enheter per dag, säger Johan Malm.

Vi behöver dock inte ligga och steka oss för att kroppen ska tillverka vitaminet.

– Det räcker att vistas lättklädd i solen i 15 till 20 minuter per dag. Då är dessutom risken att bränna sig nästan obefintlig.

Skulle molntäcket vara kompakt blir det svårare. Problemet är att vi inte kan ”tanka” sol och hoppas på att lagret räcker hur länge som helst.

–  Solen är i särklass som D-vitaminkälla. Utöver den får vi i oss en del via fet fisk som vild lax, strömming och D-vitaminberikad mjölk. Men för att få i sig dagsbehovet via mjölken skulle vi behöva dricka 3 liter om dagen…

Annons

Johan Malm tror därför att extra tillskott av D-vitamin, särskilt vintertid, kan vara bra för hälsan:

– Att ta tillskott är i alla fall inte farligt, eftersom det är nästintill omöjligt att bli förgiftad av D-vitamin. Runt 1000 enheter per dag är lagom.

De ljusskygga sjukdomarna

Cancerforskare vid Lunds universitet har följt 30 000 kvinnor i södra Sverige och jämfört deras solvanor med förekomsten av olika sjukdomar. De som hade solat, drabbades mer sällan av diabetes och blodpropp – och de tycks dessutom leva längre. Men det gäller under förutsättning att man solar sunt och lagom.

Här är sjukdomarna som solen förebygger:

Diabetes

Fler drabbas av diabetes typ 2 på vintern. Man har också sett att diabetikers behov av medicin minskar på sommaren. Barn med höga nivåer av vitamin D löper mindre risk att få diabetes typ 1.

MS och infektionssjukdomar

påverkas också positivt av solljus, enligt forskning.

Annons

Blodproppar

Proppar i benen är dubbelt så vanliga under den mörka årstiden, enligt flera flera studier.  När man tittade på solvanorna hos kvinnor i södra Sverige såg man att de som solade mycket hade färre fall av proppar.

Cancer

Vissa cancerceller växer sämre när de utsätts för höga nivåer D-vitamin. Det finns forskning som visar att risken att dö i bröstcancer minskar när av hög halt av vitaminet i blodet. Även dödligheten i tjocktarms- och äggstockscancer tycks minska.

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Annons