10 små viktknep som ger stor effekt

Knep för att gå ner i vikt.

1. Välj ren mat

Släng ut halv- och helfabrikaten och satsa på råvaror i sin renaste och mest naturliga form – utan konstiga tillsatser och en massa raffinerat socker. Den rena maten håller dig mätt längre och ger ett bättre näringsinnehåll.

Läs mer: Lönar det sig att byta till eko? Läs det här!

2. Ät medvetet
Om du är distraherad samtidigt som du äter ökar risken att du äter för fort och för mycket. Försök därför att inte äta samtidigt som du jobbar, surfar, läser eller pratar i telefon. Gör istället måltiden till en trevlig stund. Äter du hemma kan du duka vackert med servetter och levande ljus.

Läs mer: Lev i nuet och få en slankare figur

3. Börja med en soppa
Gör en kalorisnål soppa baserad på grönsaker och buljong och ät en liten skål innan middagen, son förrätt. Det adderar minimalt med kalorier men tar udden av hungern och gör att du äter mindre under måltiden.

Läs mer: Ner i vikt med soppa – 50 smala recept

4. Gör det svårare att ta om

Ofta fortsätter vi att äta för att det är gott, trots att vi egentligen är mätta. Det blir lätt så när maten står precis framför oss, så se till att det blir svårare att ta en andra portion. Lagar du extra stor middag för att göra lunchportioner att ta med till jobbet, så lägg upp i lunchlådor och ställ undan dem innan du serverar maten. Låt också hellre kastruller och stekpannor stå kvar på spisen, istället för att ställa fram dem på bordet inom räckhåll. Och äter du snacks eller godis, lägg upp så mycket du vill äta på en tallrik hellre än att äta direkt ur påsen.

Läs mer: Smal utan förbud med hälftenmetoden!

5. Satsa på mat som du får jobba för
Mat som kräver lite tid och jobb gör ofta att du äter både mindre och långsammare. Edamamebönor (gröna sojabönor i skal), oskalade pistaschnötter, clementiner samt oskalade räkor och kräftor är några exempel på mat och snacks som kräver lite pilljobb.

Läs mer: Fixa smarrigt fredagsmys med nyttiga snacks

6. Minska på kolhydraterna
Brukar riset, pastan eller potatisen ta upp halva din tallrik? Tänk på kolhydratsdelen som ett litet tillbehör, inte som basen i måltiden. Fyll istället på med grönsaker – som mättar bra – och protein – som kroppen måste jobba hårdare för att bryta ner, vilket ökar kaloriförbrukningen.

Läs mer:  Maten som gör dig mätt på färre kalorier

7. Välj rätt tallrik

Att lägga upp maten på en mindre tallrik är en klassiker i viktminskningssammanhang – och inte undra på; forskning har bevisat att det fungerar! Genom att ta en mindre skål eller tallrik serverar du dig själv mindre portioner, utan att tänka på det. Lite överkurs, men en studie har också visat att vi helst ska ha en annan färg på tallriken än på maten. Om du äter färgstark mat ska du alltså välja en ljus tallrik, men om du äter vit mat är det bättre med till exempel en röd, blå eller svart tallrik.

Läs mer: Så undviker du att äta för mycket

8. Inled med vatten

Varje gång du ska äta något, drick först ett stort glas vatten. Det ger lite mättnadskänsla och säkerställer att du inte bara misstagit törst för hunger.

Läs mer: 8 anledningar att sluta dricka läsk

9. Gå och lägg dig

Sömnbrist gör dig inte bara trött, det kan också göra att du får svårare att gå ner i vikt. Dels genom att bromsa fettförbränningen och dels genom att du ofta blir mer sötsugen när du är hungrig. Försök därför att få minst 7-8 timmar per natt.

Läs mer: Stoppa sötsuget snabbt med LCHF

10. Avsluta med en kopp te
Får du ett sug efter något sött när du ätit en måltid? Ta som vana att avsluta varje mål med en kopp frukt- eller bärte. Teet ger lite söt smak, medan värmen och vätskan bidrar till en ökad mättnadskänsla.

Läs mer: Vilket te är nyttigast?

 

 

LÄS MER:

 

Köp boken ”Snabbt ner i vikt med LCHF” till specialpris!

MåBra:s LCHF-bok innehåller 43 läckra recept!

Vill du komma igång med LCHF, bli av med sötsuget och gå ner i vikt? MåBra:s bok ”Snabbt ner i vikt med LCHF” ger dig allt du behöver. Köp den nu till specialpris – endast 69 kr!
BESTÄLL BOKEN HÄR

 

Kan man kombinera LCHF med 5:2?

Lite LCHF-bacon innan det är dags för 5:2-fasta?

Går det att kombinera LCHF med 5:2-metoden? Vår viktcoach svarar på en läsarfråga!

Läs mer: Kan man kombinera LCHF med 5:2?

 

LCHF – bra eller dåligt?

LCHF – bra eller dåligt?

Hur bra är det att skippa kolhydraterna egentligen? MåBra:s nutritionist Anki Sundin reder ut positivt och negativt med LCHF-dieten.

Läs mer: LCHF – bra eller dåligt?

Källa: Health.com

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock