8 anledningar att sluta dricka läsk!

Därför bör du sluta dricka läsk.

De allra flesta är medvetna om att en burk cola är en riktig kaloribomb, fullproppad med socker. Men visste du att läskdrickande också kan orsaka allt det här…?

 

1 – Diabetes

Diabetes typ två uppkommer oftast i vuxen ålder och kan vara ärftlig, men sjukdomen kan också bero på dåliga levnadsvanor. Att dricka en läsk om dagen ökar risken att drabbas med hela 67 procent.

 

2 – Tidigt åldrande

Fosfater och fosforsyra är tillsatta för att förlänga läskens hållbarhet – men snabbar på vår egen åldringsprocess och kan därför förkorta våra liv!

 

3 – Blodpropp

En läsk om dagen kan öka halten av triglycerider i blodet med hela 30 procent. Det skadliga blodfettet kan bidra till åderförfettning och öka risken för att blodproppar bildas.

 

4 – Känsliga tänder

Fosfor- och citronsyra mjukar upp och sliter på emaljen och kan ge bestående frätskador på tänderna, vilket kan göra dem båda gulare och känsligare.

 

5 – Depression

Den som regelbundet dricker light-läsk med sötningsmedlet aspartam ökar risken att drabbas av en depression med 36 procent.

 

6 – Cancer

Kvinnor som passerat klimakteriet och regelbundet dricker läsk har hela 78 procent större risk att drabbas av cancer i livmodern än kvinnor som inte gör det. Män som dricker en läsk om dagen ökar risken att drabbas av prostatacancer med 40 procent.

 

7 – Ökat midjemått

Personer som dricker två light-läsk om dagen har större midjemått än de som skippar bubblet, visar en studie där forskare följt läskdrickare under tio år.

 

8 – Njursten

Den som dricker minst en läsk om dagen har hela 33 procent större risk att drabbas av njursten än den som istället släcker törsten med vatten.

 

Källor: Women´s health, 1177.se, Läkartidningen

 

Så bryter du ovanan!

Är du en läskdrickare? Ändra dina vanor i dag ­– din kropp kommer att tacka dig!

Smaksätt vattnet!

I stället för läsk kan du svalka dig med smaksatt vatten. Häll upp vatten i en kanna, tillsätt isbitar och något att smaksätta vattnet med. Till exempel skivad citron, gurka, persika, frysta hallon eller blåbär. Bara fantasin sätter stopp!

Bli av med sötsuget en gång för alla!

Läs mer: Övervinn sötsuget – fem supertips som hjälper dig stå emot!

 

LÄS MER:

Nytt förslag: Skatt på läsk och godis!

Nästan hälften av svenskarna är överviktiga eller feta, larmar Folkhälsomyndigheten. Nu föreslås en skatt på läsk och godis för att stoppa viktökningen.

Läs mer: Nytt förslag: Skatt på läsk och godis!

 

5 anledningar att skippa light-läsk

För många klunkar av light-läsken skadar inte bara tänderna – det kan också påverka vikt och hälsa i oönskad riktning, visar ny forskning.

Läs mer: 5 anledningar att skippa light-läsk

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Utvald läsning