TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Därför drabbas du av ”träningsbaksmälla” – vanliga misstag

02 feb, 2022 
kvinna trött efter träningspass
Helt slut resten av dagen efter ett tufft träningspass? Här är några vanliga missar både under och efter passet som förstör din återhämtning.
Annons

Man blir pigg av träning, säger alla. Och visst blir man det, åtminstone i längden. Direkt efter ett träningspass kan också få en skön känsla av mör trötthet och ett endorfinrus.

TV: Därför drabbas du av ”träningsbaksmälla” – vanliga misstagBrand logo
TV: Därför drabbas du av ”träningsbaksmälla” – vanliga misstag

Men så ibland drabbas man av en bedövande matthet efter ett rejält träningspass. Och det kan sitta i upp till ett helt dygn efter. Nästan som en träningsbaksmälla. Varför? Är det bra eller dålig, och hur ska man hantera det?

Det finns ingen exakt definition för tillståndet, men det finns många biologiska förklaringar.

Bland symtomen räknas stelhet och träningsvärk till den grad att man inte kan delta i andra, icke träningsrelaterade aktiviteter, illamående, huvudvärk – och framför allt extrem matthet.

Hunger och vikten av mat efter ett tufft träningspass

En vanlig förklaring är att du helt enkelt inte fyllt på tillräckligt med mat och vätska efter ditt träningspass.

Annons

Medan man generellt är mer hungrig om man tränar hårt kan man ibland ha svårt med aptiten efter ett riktigt tufft pass. Hungerkänslorna kommer inte som de borde, eftersom kroppen har fullt upp med annat. Det kan göra det svårt att få i sig den man återhämtning behöver, vilket kan leda till att man känner sig helt dränerad.

Däremot är det inte alls ovanligt att det dagen efter ett hårt träningspass kan kännas som att man har ett hål i magen. Oavsett hur mycket man äter känner man sig inte mätt och nöjd.

Är du ute efter att bygga muskler kan det vara bra att se till att lägga sig på ett energiöverskott både före och efter sina träningspass, så att man ger kroppen optimala förutsättningar att både orka träna och att återhämta sig maximalt. Men även på vilodagar bör man vara noga med att fylla på extra energi till kroppens byggstenar.

Återhämtning efter träningspass om du vill gå ner i vikt

Även om du strävar efter att gå ner i vikt ska du lyssna på kroppens signaler efter ett tufft träningspass. Se till att fylla på med tillräckligt av såväl protein som kolhydrater och bra fetter, din kropp behöver det. Om känslan ändå kvarstår kan man stilla hungern med i första hand grova grönsaker och proteinrika livsmedel. Och glöm inte att dricka tillräckligt.

Annons

Tänk också efter om det är kroppen som signalerar eller om suget sitter i huvudet, vilket är vanligt. Många överkompenserar för hur mycket energi man gjort av med under ett träningspass.

Helhetssyn för återhämtning

Se också över hur resten av din dag sett ut. Har du gett kroppen chans att vila ordentligt eller har du stressat mellan jobb och andra aktiviteter? Sovit dåligt och kanske promenerat mer än du inser? Då är det inte så konstigt att din kropp skriker efter återhämtning.

Har du svettats mycket eller hållt på väldigt länge kan du behöva stöd av vätskeersättning för att få upp energinivåerna och minska risken för kramp.

Normal trötthet efter ett träningspass

Yrsel och matthet beror ofta på att våra glykogenförråd tömts och kroppen får kämpa för att hålla blodsockret jämt, vilket kan göra att man känner sig yr och extra trött. Förlust av salter kan också göra att blodtrycket faller och man känner sig yr.

Annons

Illamående och svaghetskänsla kan också orsakas av mjölksyra, vilket som bekant ger en brännande matthet i musklerna.

Varningssignaler på att du tränat för hårt

Det här är dock känslor som bör gå över ganska fort efter avslutat träningspass. Gör de inte det utan fortsätter som en ”baksmälla” kan det vara en signal på att du tränar för mycket eller inte återhämtar dig som du ska.

Det här är också kroppens signaler på att det är dags att stanna och vila. Känslan av baksmälla är ofta ett resultat av att man inte lyssnat på kroppens signaler, utan pressat sig för hårt. Är du nybörjare eller vill växla upp din träningsintensitet, se till att göra det gradvis så lär du kroppen att hantera påfrestningen.

Visst är det härligt att pressa sig själv då och då, men se till att inte göra det på alla fronter samtidigt, och ta en extra vilodag om du känner att det varit ett tufft pass. Det kommer din kropp belöna dig för och du bygger upp istället för att bryta ner. Ett bra träningspass ska fylla dig med energi och du ska orka ta dig genom dagen även om du är trött i musklerna och extra hungrig.

Foto: TT

Inspirerat av: Stylist.com

Se också: 8 heta träningstrender 2022Brand logo
Se också: 8 heta träningstrender 2022
Annons