TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Blir du vrålhungrig när du tränar? 5 saker det kan det bero på

17 feb, 2021 
kvinna blir väldigt hungrig av att träna
Alltid hungrig? Eller blir du vrålhungrig när du tränar? Här är några saker det kan bero på – och vad du kan behöva se över för att få ordning på det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför behöver du äta kolhydraterBrand logo
Därför behöver du äta kolhydrater

Kan du plötsligt känna dig vrålhungrig i perioder då du tränar? Alltså inte bara lite extra hungrig, utan HUNGRIG, så att det nästan känns som att du skulle kunna äta hur mycket som helst?

Blir du vrålhungrig när du tränar?

Många kan känna så när de tränat hårdare än de brukar, och ofta handlar det om konditionsträning, som löpning, högintensiv intervallträning eller cykling.

Att man känner sig extra hungrig kan förstås bero på flera olika saker. Inte minst om man har tränat något nytt, då behöver kroppen i regel mer energi till att återhämta sig.

Att vara hungrig ungefär var tredje eller fjärde timme är helt normalt. Men blir man hungrig oftare än varannan timme och vrålhungrig så kan det vara värt att se över sin kost och sina vanor.

Ibland behöver vi kanske äta lite mer, ibland kan vi istället behöva se över hur vi äter. Eller hur vi dricker, och lever generellt.

Är du alltid hungrig? Se över det här!

Här är några saker du kan se över i din kost, och i ditt liv, om du alltid känner dig hungrig. Eller om du blir väldigt hungrig när du tränar.

Annons

1 Du äter inte tillräckligt mycket

I första hand så kan extra hunger bero på att vi tränar hårt och bränner mer kalorier än vi vanligtvis gör. Ett naturligt sätt för kroppen att reagera blir då att tala om för oss att vi ska fylla på med mer energi, eftersom vi gör av med mer energi.

För att orka träna kan vi alltså behöva äta lite mer än vi gör när vi inte tränar. Om man äter färre kalorier än man gör av med, och hamnar på ett så kallat kalori-underskott, så ökar risken för att man blir hungrigare. Kroppen ”skriker” efter mer mat för att göra dig uppmärksam på det.

Du kan behöva grunda bättre med något att äta inför träningspass och du kan behöva fylla på med något direkt efteråt.

Hungrig av att träna? Ät en bowl med nyttigheter!
Fyll på med ordentlig energi, och rätt energi, under hela dagen.

2 Du förbränner mer och behöver äta mer

Vår förbränning är igång hela tiden. Det är ju inte bara genom att träna som vi bränner kalorier, vi gör av med kalorier bara genom att andas, tänka och hålla kroppen i lagom temperatur.

Annons

Men när vi tränar hårt och högintensivt så fortsätter vi förbränna även efter passet. Det här kan också påverka att man känner sig mer hungrig. Har vi tömt våra energidepåer vill kroppen fylla på dem – och då känner vi oss hungriga.

3 Du behöver äta mer av någonting

Förutom att du behöver äta tillräckligt med mat så behöver du också äta bra, näringsrik mat som ger dig allt du behöver få i dig. Du behöver alltså äta tillräckligt med protein, kolhydrater, bra fetter, frukt, grönt …

Proteinintaget brukar vara en bra början att se över om man ofta är hungrig men även kolhydrater. När vi tränar hårt är det framför allt kolhydrater kroppen tar som energikälla och vi behöver fylla på med nya, och då gärna den typen av kolhydrater som du håller dig mätt länge på.

Kvinna dricker vatten, för att undvika att bli vrålhungrig av träning
Kom ihåg att dricka ordentligt hela dagen – inte bara på träningspasset.

4 Du behöver dricka mer vatten

Det kan vara lätt att förväxla hungerkänslor med törst. Det är inte ovanligt att vi fyller på med för lite vätska efter ett hårt träningspass. Eller att vi dricker för lite före eller under passet för den delen.

Annons

Ska vi träna intensivt så behöver vi tänka på att fylla på vätska före passet också – inte bara när vi tränar eller efter. Har du ätit nyligen men känner dig hungrig ändå kan du alltid testa att dricka ett glas vatten och vänta en stund innan du äter något mer.

5 Du stressar för mycket och återhämtar dig för lite

Något annat som kan lura kroppen att tro att vi är hungriga är stress. När vi stressar signalerar kroppen att vi behöver energi för att orka med utmaningarna vi står inför. När det egentligen kan vara vila vi verkligen behöver.

För att vi ska fungera optimalt behöver vi ordentligt med återhämtning och sömn.

Foto: TT

Annons