Därför är träningsvärken som värst dag två

Därför är träningsvärken som värst dag två
7 Enkla träningsformer på hemmaplan
Slå på ljud

Du har kört ett riktigt tungt träningspass och efteråt känns du dig lite slut i kroppen. Men dagen efter kommer en träningsvärk som gör dig till en vandrade zombie. Det är helt plötsligt svårt att ens utföra de enklaste uppgifterna. Fenomenet är så pass vanligt att det till och med fått ett namn – DOMS eller delayed onset muscle soreness, eller försenad träningsvärk på svenska.

Det finns en del teorier varför vi får träningsvärk från första början. Enligt Enligt sajten Womens Health är en del av förklaringen att kroppen försöker läka skadade muskelfibrer vilket skapar tillfällig inflammation i kroppen.

Varför får man träningsvärk?

När vi tränar bryter vi ner våra muskelfibrer för att de sedan ska kunna byggas upp igen. Det är så våra muskler växer och blir starkare. För att läkeprocessen ska fungera frigörs olika typer av hormoner i kroppen för att hantera de "skadade" delarna.

Det säger träningsexperten och läkaren Jordan Metzl, som menar att det är först under dag två som hormonerna verkligen attackerar inflammationen på allvar.

Enligt träningsfysiologen Peter McCall behöver du inte ha utfört något speciellt träningspass för att uppleva den försenade träningsvärken, men risken för att få den ökar när du tränat på ett sätt som utmanat din kropp.

– Om du styrketränar med tyngre vikter än vanligt eller spring snabbare än du brukar så får du träningsvärk, säger han till Womens Health.

Även träning som innehåller många excentriska övningar kan göra det lättare att få denna typ av träningsvärk. Den excentriska fasen är exempelvis när du sänker ner din arm i en biceps curl, muskeln blir då längre. Motsatsen är koncentrisk träning, alltså när du drar upp armen igen och muskeln blir kortare.

Lindra din träningsvärk

Det är svårt att bli av med träningsvärk på ett kick men enligt experterna är vätska något som kan hjälpa till att dämpa smärtan. Så har du träningsvärk kan det vara bra att dricka några extra glas med vatten. Peter McCall tipsar även om att ett bastubesök hjälper till att öka kroppens cirkulation vilket kan lindra värken. Jordan Metzls bästa tips är att försöka vara aktiv under din återhämtning. Ett lättare cykelpass, en lugnare form av yoga eller att göra övningar på foam roller kan hjälpa kroppen att återhämta sig snabbare. Här svarar även träningsexpert Sofia Åhman på hur du får bort din träningsvärk.

Källa: Womens Health Foto: TT

Läs mer:

Raseri-yoga – nya träningstrenden som involverar öl och svordomar

7 tecken på att du borde ta en vilodag

Så vet du om du är övertränad – vanligaste symptomen

Utvald läsning