6 tips för att göra träningen enklare – och få den att bli av

Kvinna gör träningen lättare och får till ett träningspass
Därför bör du träna mer styrketräning
Slå på ljud

Tar det emot att komma iväg på träningspasset? Känns det jobbigt? Jamen träning ska ju vara jobbigt – det är ju då det händer något. Men vill du ändå att det ska kännas lite lättare, inte minst för att faktiskt få det att bli av, så kommer några tips här:

1 Planera träningen i detalj, så du inte har val

Underlätta för dig själv genom att planera in träningen i kalendern. Planera exakt vad du ska göra och när och lägg fram träningskläder och förbered så mycket du bara kan.

Det här gör det lättare för dig att välja att få träningen att bli av då du inte behöver tänka på OM du ska träna, VAD du ska träna, NÄR du ska träna och så vidare …

kvinna hittar träningsmotivation i bra planering och rutiner och får lättare träningen att bli av

Underlätta för dig själv genom att planera träningen och lägga fram allt du behöver.

2 Gör en låt-lista med dina favorit-träningslåtar

Faktiskt så kan rätt låt vara skillnaden mellan att få ett pass att bli av eller att hoppa över det. Samla låtar som du gillar att röra dig till, och som är svåra att tröttna på. Gör en lista av dem och lyssna på dem varje gång du tränar.

Om du lyssnar på låtarna tillräckligt ofta när du tränar så kommer kroppen så småningom känna igen att det är dags att röra på sig när du drar igång din låt-lista. Studier visar också att musik kan få oss att orka mer och längre när vi tränar. Troligtvis för att det distraherar oss från att känna efter för mycket när det är jobbigt.

3 Träna lite grann eller korta stunder

Om du inte hittar träningslusten till det du har tänkt att göra så kanske du kan tänka om och bestämma dig för att träna lite mer lagom istället?

Fokusera på att få träningen att bli av, oavsett om det innebär att springa tio minuter eller göra tre styrketräningsövningar, eller vad det nu kan vara. Kanske blir du sugen på att träna längre när du väl kommer igång, kanske får det räcka för idag. Oavsett så har du tränat och kan checka dagens motion.

Du kan också välja att dela upp din träning i kortare pass. Göra några övningar på morgonen, några på lunchen och några på kvällen. All rörelse räknas ju som bekant.

kvinna gör träningen enklare genom att göra övningar hemma

Gör det enkelt för dig själv att träna – några övningar hemma kanske räcker idag?

4 Boka in träningsdejter och dela på en PT

Du har säkert hört det förut men att boka in träning tillsammans med en eller ett par vänner ökar chansen att den blir av, så den är värd att påminna om.

Ett tips är också att gå ihop några stycken och dela på en PT, det gör dels träningen mer uppstyrd och billigare än att ha en egen PT. Dessutom får du umgås med folk du gillar samtidigt som du tränar och risken för att du vill ställa in träningspasset minskar.

5 Ta på ett leende och ge dig själv ett pepp-talk

Kanske har du varit på ett gruppträningspass där ledaren har bett dig att le under en extra jobbig övning? Det finns faktiskt en anledning till att man uppmanar till det.

Dels kan det göra att du känner mer positiva känslor, eftersom hjärnan faktiskt registrera att du ler. Studier har också visat att löpare som ler när de springer kan andas lugnare och det kan vara kopplat till att vi slappnar av lättare när vi ler.

Självklart blir du också mer hjälpt i din träning av att tänka positiva tankar än om du tänker negativa. Så att ge sig själv ett riktigt pepp-talk är en bra idé både för att tagga till och komma igång och att fortsätta träningen när vi håller på.

kvinna gör träningen lättare och hittar motivation

Peppa igång dig själv och tänk på hur skönt det kommer att kännas efteråt!

6 Stressa ner för skönare träningspass

Stressar vi i livet generellt så är risken större att träningen känns både svårare att få till och dessutom tyngre när vi väl gör den. Pulsen rusar lättare iväg om vi är stressade från början.

Tycker du att träningen du brukar ägna dig åt känns för tung för tillfället så titta på lugnare träningsformer att ägna dig åt ett tag samtidigt som du ser över stressen i ditt liv och kanske börjar med meditation eller något annat som hjälper dig stressa ner och hitta fokus.

Foto: TT

LÄS MER:

8 bästa nybörjartipsen för dig som vill börja springa

Bästa övningarna att börja med om du inte tränat på ett tag

Så lite träning räcker: Smart träna hemma-schema

Utvald läsning