TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Hur tränar jag de djupa, inre magmusklerna? PT:n svarar!

24 mar, 2021 
kvinna tränar djupa, inre magmuskler
Vilka övningar ska man göra för att komma åt de djupare magmusklerna och vad ska man tänka på? MåBra:s träningsexpert tipsar!
Annons
5 anledningar att träna magenBrand logo
5 anledningar att träna magen

LÄSARFRÅGA: Hur tränar jag djupa magmuskler?

– Jag har problem med min längdrygg och har gått till kiropraktor och naprapat for att få hjälp. Nu har jag fått rådet av min naprapat att träna de djupa magmusklerna. Vad innebär egentligen det och hur gör jag? /Ida

MåBras träningsexpert: Så tränar du inre magmusklerna

– Vi har flera olika magmuskler. De djupa magmusklerna, eller inre magmusklerna som man också brukar säga, är det inte ovanligt att få problem med efter graviditet.

Men det är inte bara graviditet som kan påverka de har musklerna och göra dem slappare. Det händer också om vi inte använder dem tillräckligt ofta.

Ett tecken på att de djupa magmusklerna skulle kunna tränas mer är att man får putmage (vilket man också kan få av bukfett, men det är en annan sak) även när du spänner magen.

kvinna tränar djupa, inre magmuskler

Man kan också få problem med ryggen, och då framför allt i ländryggen. Inte minst för att andra muskler runt omkring kopplas in när vi inte har kontakt med de djupa magmusklerna.

Annons

Inre magmusklerna ger stabilitet och kontroll

De här musklerna ger oss stabilitet och kontroll, och den där kraftiga styrkan som kommer ”inifrån”. Så de här vill vi hålla tränade om vi vill vara starka på riktigt.

För att träna upp inre magmusklerna så gäller det först att komma i kontakt med dem ordentligt. Ska du träna mage sa lägg alltid lite tid på att känna att du verkligen hittar de djupa magmusklerna först.

När du aktiverar dem ska det kännas lite som att främre höftbenen dras lite mot varandra och nedre delen av magen, under naveln, lite inåt.

Har du svårt att hitta rätt muskler sa kan det hjälpa att säga ”tssssssssssssss” och känna hur magen aktiveras om du håller händerna innanför främre höftbenen (ungefär där byxfickorna brukar sitta).

Kämpa, det kommer att vara värt det! / Sandra

Så kommer du i kontakt med djupa magmusklerna

  1. Innan du gör andra övningar – känn efter att du hittar rätt muskler och aktivera dem innan du går vidare.
  2. Lägg tid på att träna mage, gärna lite varje dag eller minst tre gånger i veckan under en period.
  3. Gör övningar för djupa/inre magmusklerna och gå lugnt fram så du hela tiden är i kontakt med rätt muskler.
Annons