Forskning: Träning bränner inte så många kalorier som vi tror

kvinna kollar sin klocka för att se hur många kalorier hon bränner på träningen

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:02

Efter reklamen: 6 anledningar till att styrketräna mer

(1:02)

Även fast det finns så många andra anledningar att träna – vi blir gladare, starkare, piggare, hjärnan mår bättre … – så finns det ändå en del som fortfarande har sitt fokus på att bränna kalorier.

Och det är inte bara människor som har kalorifokus. Klockor och träningsmaskiner visar ofta hur mycket kalorier vi förbränner under en dag, eller på ett träningspass.

12-5-30-träningen fick Lauren att våga gå till gymmet - så funkar den

Ny studie: Vi bränner cirka 28 procent mindre än vi trott

Men en ny studie som publicerats i Current Biology visar att det här inte är så enkelt som man tidigare trott. Att det kanske inte alls går att räkna så som man brukar göra för att ha koll på sin totala energiförbrukning.

I studien visar man att ifall man tränar så kan kroppen bränna färre kalorier resten av dagen än förväntat, upp till 28 procent färre.

1754 personer deltog i studien om kaloriförbränning

I studien började man med att räkna ut hur många kalorier var och en av 1 754 personer behövde för att kroppen ska fungera som den ska under en dag, samt hur många kalorier de förbrände totalt under en dag.

När de sedan drog av basbehovet från totalförbränning fick de en siffra på hur många kalorier personerna brände genom träning och rörelse generellt.

De här siffrorna jämfördes sedan med siffror på uträkningar – vad personen i teorin, genom att räkna ut vad man förbränner generellt plus genom olika aktiviteter skulle göra av med i kalorier.

Enligt studien var det i själva verket bara ungefär 72 procent av ”extrakalorierna” som personerna borde förbränna enligt uträkningarna som faktiskt förbrändes.

kvinna knyter träningssko

Kroppen kompenserar – sänker basförbränningen i vila

Man kom fram till att kroppen kompenserar genom att minska basförbränningen efter ett träningspass, alltså tiden då personerna inte var aktiva. De förbrände alltså färre kalorier än vanligt när de var i vila.

Forskarna tror att det beror på att kroppen sedan urminnes tider är inställd på att spara energi till när den verkligen behövs.

Något annat man kom fram till var att personer med högre mängd kroppsfett var mer benägna att spara energi, och alltså bränna färre kalorier, än personer med lägre mängd kroppsfett.

För trött för att träna på morgonen? Testa det här!

Vi bör träna – gärna med annat fokus än kaloriförbrukning

Vad än den här studien visar så är det förstås så att vi bränner mer kalorier om vi rör oss än om vi inte gör det, och att det är både viktigt och bra för oss att träna.

Däremot visar kanske studien ännu tydligare att det inte är kaloriförbränning som bör vara vårt huvudsakliga mål med träning, utan alla andra hälsofördelar vi får ut av det.

Källa: Current Biology, Shape Foto: TT

Redaktionens tips

Experten: Därför är det bättre att träna 20 minuter än en timme

Experten: Nej, du får inte magrutor av situps – tvärt om

Enkla knepet: Så klarar du din första armhävning – eller flera

Dela på: