TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

8 hälsofördelar med att träna – därför är det så bra och viktigt

23 mar, 2020 
Kvinna som tränar hemma
Träning kanske inte är det första du prioriterar alltid, men det borde det kanske vara? Här är åtta anledningar att röra på sig regelbundet!
Annons

Att du rör på dig är alltid viktigt. För att hålla humöret uppe, hålla immunförsvaret på topp och stärka dig så mycket du bara kan. Dessutom vill du kanske kunna fokusera bra? Allt det här hjälper träning till med!

Att träna behöver inte vara att gå till gym

Att träna behöver förstås inte innebära att du går till gym, det finns mycket du kan göra hemma och inte minst många digitala plattformar med träningspass att inspireras av.

Men har du däremot möjlighet att gå ut i naturen, utan att trängas med andra, så är en promenad, cykel- eller joggingtur utomhus lite extra bonus då du får frisk luft, vistas i dagsljus och kan hitta extra lugn i naturen.

Det viktiga är att du håller igång

Träning kan också göra att du sover bättre på nätterna. Är det inte möjligt för dig att gå ut så kan att gå, jogga eller dansa för den delen, på stället också vara ett bra alternativ. Det viktiga är att hålla igång. Några knäböj här och där och att veva runt med axlarna är betydligt bättre än ingenting!

Annons

Kanske kan den här listan med vad rörelse kan göra för dig hjälpa dig att hitta lite motivation? (Obs, är du sjuk ska du förstås inte träna alls. Då är det vila och återhämtning du behöver!)

Tänk till exempel att du ska röra på dig på något sätt 30 minuter varje dag. Eller en kvart två gånger om dags om det känns lättare att få till. Eller 10 minuter tre gånger, du väljer själv upplägg.

8 viktiga anledningar – därför ska du träna

1 Träning hjälper mot stress

Rörelse får igång blodcirkulationen och hjälper kroppens celler att ta upp mer syre. Det gör bland annat att kroppen kan ta hand om skadliga ämnen som höjda stresshormoner, till exempel adrenalin och kortisol.

2 Träning gör dig piggare

När du tränar frigörs endorfiner, något som ibland kallas för kroppens naturliga morfin. Det ger en känsla av att vara både nöjdare och piggare. Ett träningspass kan faktiskt liknas vid att ta ett lyckopiller. Syreupptagningen ökar också och ger en piggelin-effekt. Tränar du regelbundet får du också bättre ork generellt.

Annons

3 Träning hjälper dig hålla humöret uppe

Det är flera gånger konstaterat i studier att vi blir gladare av träning, att det kan hjälpa mot ångest- och oroskänslor och att rörelse hjälper mot depression. Effekten att du blir gladare händer ganska direkt när du börjar röra på dig då ämnen i hjärnan frigörs, det handlar om signalsubstanser som dopamin och serotonin.

De är även inblandande i att motverka depression. Regelbunden träning kan, enligt nya amerikanska studier, ge både mindre ångest och bättre impulskontroll.

4 Träning gör dig mer fokuserad

Ökad blodcirkulation i kombination med ämnen som frigörs hjälper bland annat till att ge dig bättre minne, bättre koncentrationsförmåga, du får lättare att lära dig saker och du blir bättre på att lösa problem.

Tränar du regelbundet ökar du din hjärnas prestationsförmåga.

5 Träning gör att du sover bättre

Det finns träning i sig som gör att du kommer ner i varv direkt, vissa typer av yoga till exempel – som hjälper dig att slappna av. Men träning hjälper också till att släppa på spänningar så att du kan koppla av bättre och sova godare.

Annons

Många känner faktiskt att de sover bättre redan efter ett första träningspass. Studier visar också att lågintensiv träning, till exempel promenader, kan göra att vi både får lättare att somna och att vi får bättre kvalitet på sömnen.

6 Träning kan vara smärtstillande

Har du värk kan träning i vissa fall ge upplevelsen av att du har mindre ont. Det beror på att muskelceller producerar proteiner som verkar smärtstillande.

En vanlig orsak till värk är för mycket stillasittande, om vi inte rör på oss blir musklerna stelare och slappare och kan ge bland annat värk i rygg, nacke och axlar.

7 Träning stärker kropp & immunförsvar

Att röra på sig regelbundet stärker hjärta, hjärnfunktioner och inte minst dina muskler, som förutom att göra dig starkare också skyddar skelett och leder. Det har också positiva effekter på blodsocker, blodtryck och blodfetter. Man har också sett att om man tränar så minskar antalet inflammations-molekyler i blodet, träning har alltså en antiinflammatorisk effekt.

Annons

Du får även bättre balans och koordination, vilket kan minska risken för skador. Har du svaga muskler skadas dina leder lättare. Träning kan också hjälpa dig att hålla magen i balans.

8 Träning förlänger livet

Så lite som ett par tusen steg om dagen kan förlänga livet. En ny studie från University of California kom fram till att om man går mellan 2 100 och 4 500 steg varje dag så kan man minska risken att dö av hjärt-kärlsjukdomar med hela 38 procent.

Studierna gjordes på äldre människor men stöder också en studie där man kom fram till att människor i medelåldern som går lite mer än så minskar risken för att få diabetes och högt blodtryck.

Förutom att röra på dig är det förstås viktigt att du äter bra och sover ordentligt, för att hålla immunförsvaret uppe och ta hand om både kropp och knopp.

Källa: 1177

LÄS MER:

Träna hemma! Här är 17 effektiva pass och tips

Experten: Så tränar du hela kroppen – med bara 3 övningar!

Törs man gå till gymmet nu? Så gör träningskedjorna för att stoppa corona

Annons