6 vanliga träningsmissar vi gör när vi börjar träna

kvinna ska börja träna och vill undvika vanliga misstag

Videon kunde inte hittas

Är du i startgroparna med att börja träna och vill göra det på ett bra sätt, har du precis kommit igång eller har du tränat ett tag utan att få några resultat? Då kan den här listan vara bra för dig att checka av.

Det är personliga tränaren Jeff Cavaliere som på YouTube berättat om de vanligaste tränings-misstagen han ser folk göra när de börjar träna. Här är de vanligaste missarna han sett.

1 Inte ta hänsyn till kost

Att äta rätt är superviktigt för att du ska orka träna och för att kroppen ska orka bygga upp sig och återhämta sig efter träning. Kost och träning går hand i hand – oavsett vilka resultat du vill ha ut av din träning så behöver du ta hänsyn till maten.

2 Börja lyfta för tungt

I regel tröttnar många snabbt på träning för att man går ut för hårt – oavsett vilken träning man ägnar sig åt. När vi springer behöver vi vänja kroppen vid det stegvis för att undvika skador.

Och när det kommer till styrketräning så är det viktigt att bygga upp sig så man är stabil innan man börjar lyfta tunga vikter. Det bästa är att bygga en grundstabilitet med funktionell träning där du har kroppen som redskap, innan du går på vikter.

Börja sedan med låga vikter och lär dig bra teknik innan du går vidare och utmanar dig själv mer.

kvinna undviker träningsmisstag – tränar med kroppsvikt

Börja gärna att träna med kroppen som vik innan du går på tyngre träning med redskap.

3 Hoppa över rörlighet

Om du inte har bra hållning så kommer du lättare skada dig i övningen och kommer kanske inte åt de muskler du vill. Rörlighetsträning är viktigt för att vi ska kunna träna hela musklerna, inte bara en del av dem, vilket blir fallet om vi inte är rörliga.

4 Fastna i en rutin

När man börjar träna kanske man har ett program att hålla sig till, som man sedan fortsätter med för att det känns vant och bekvämt. Men det gör att du inte utvecklas.

Vill du bli starkare, snabbare eller har något annat mål så behöver du pusha dig själv och göra träningen lite jobbigare hela tiden. Variera dig för att få nya resultat.

5 Räkna repetitioner för noga

Det är inte hur många gånger du gör en övning som är det allra viktigaste utan hur du gör den. Gör hellre färre med bra teknik än många med dålig på kort tid. Att jobba långsamt och kontrollerat är ofta jobbigare.

kvinna tar ut sig på träningspasset, undviker träningsmisstag

Tänk mer på teknik än repetitioner men ta ut dig ordentligt!

6 Inte ta ut sig på träningen

Som sagt på punkt fyra så behöver vi utmana oss när vi tränar, det ska vara jobbigt om vi vill ha resultat. Efter träningen ska du inte orka mer.

Källa: Jeff Cavaliere Foto: TT

LÄS MER:

4 vanliga misstag vi gör när vi tränar med gummiband

4 rumpövningar du slösar din tid på – gör så här istället

Tabata: Testa effektiva 4 minuters-träningen du kan göra hemma

Utvald läsning