4 vanliga misstag vi gör när vi tränar med gummiband

trana gummiband misstag
Så tränar du effektivt med minibands – 5 övningar
Slå på ljud

Har du också upptäckt fördelarna med att träna med gummiband? Det är lätt att ha med sig, kostar inte mycket och övningarna med gummiband går att variera i oändlighet.

Banden kan också göra träningen mer effektiv och göra det lättare att verkligen komma åt varje liten muskel. Dessutom får man jobba med motstånd genom hela övningarna, istället för bara delar av den.

Det enda som är viktigt att tänka på är egentligen att använda banden på rätt sätt – för att inte göra övningarna ineffektiva eller så du inte skadar dig. Här är några vanliga misstag du bör se upp med.

1 Jobba med fel motstånd i gummibandet

Precis som att ett band med för lätt motstånd i vissa övningar gör träningen mindre effektiv än den borde vara så kan för mycket motstånd i ett band i andra övningar göra träningen mindre bra.

Med för mycket motstånd är risken att du kopplar på muskler som du egentligen inte ska jobba med i övningen och missar att komma åt där du egentligen vill. Skaderisken ökar också när du inte kan utföra övningen så som det är tänkt.

Se till att använda rätt typ av band till rätt sorts övning och känner du att ett band är för tungt att jobba med – byt alltid till ett lättare. Känner du tvärtom att musklerna inte fått jobba så hårt som de kan – byt till ett band med mer motstånd.

kvinna tränar med gummiband

2 Fästa bandet kring fel saker

Om du gör övningar där bandet ska vara fäst i ena änden – var noga med vad du fäster det i. Undvik vassa eller skrovliga föremål som riskerar både att slita på bandet och i värsta fall göra att det går av. Händer det mitt i en övning kan det bli direkt farligt, utöver att det troligtvis kommer att göra ont om bandet snärtar till dig.

Välj stabila platser att fästa ditt band på, med bra ytor som inte sliter på dina band i onödan. Se också till att ditt band är ordentligt säkrat innan du gör dina övningar, så att du inte riskerar att få en smäll av det om det lossnar under träningen.

3 Jobba med bandet i fel höjd

Till skillnad från när man tränar i gym-maskiner så ställer man själv in höjd och position när man tränar med gummiband. Att fästa bandet i fel höjd kan både göra träningen mindre effektiv och mer obekväm att utföra.

En viktig sak att tänka på om du gör benövningar med ett band kring bägge benen är att du inte vill placera det rakt över knäna. Placera istället bandet över knäna, eller under dem, om det är området de ska vara i, för att inte skada dina knän.

Hitta rätt positioner för bandet, känn efter i kroppen i vilka muskler det känns när du använder det och prova dig fram om du upplever att det skaver någonstans.

kvinna tränar med gummiband

4 Du använder samma band för länge

Även om gummiband har lång hålltid så kommer det en dag då de behöver bytas ut. Kontrollera dina band med jämna mellanrum så de inte är slitna och spruckna, för att undvika att de går av under ditt pass.

Efter ett par år är det i regel dags att byta ut bandet även om det inte ser så slitet ut.

LÄS MER:

5 vanliga misstag många gör i sidoplanka

3 vanliga misstag vi gör när vi tränar rumpa

Lofsan: Så undviker du de 7 vanligaste träningsmisstagen

Utvald läsning