TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Dietisten: Så äter du rätt före och efter träningen

29 sep, 2020 
Marina Sjöberg
Hur ska man egentligen tänka kring kost och träning? Vi bad Marina Sjöberg, som är dietist och idrottspedagog, att svara på några vanliga frågor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ska man äta mer om man börjar träna tre gånger i veckan?

– Det beror på om du är i energibalans redan innan du börjar träna tre gånger i veckan. Tränar du så förbrukar du ju mer energi än om du som inte tränar. Vill du tappa i vikt äter du inte mer än innan men har du bra vikt och börjar träna bör du öka på ditt energiintag. Vill du gå upp i vikt så bör du äta ännu mer energi. Så det finns inget rakt svar. Det beror på vem du är och vad du vill.

Vad är bäst att äta före ett träningspass?

– Samma som frågan innan. Det beror så mycket på vem du är, vilken typ av träning och vad du vill ha ut av din träning. Ett allmänt råd är att äta en lagom stor måltid som håller dig fokuserad såväl fysiskt som psykiskt. Du bör få i dig tillräckligt med kolhydrater så du har kraft och energi till träningen. En välbalanserad måltid (frukost, lagad måltid eller mellanmål spelar ingen roll) bestående av såväl kolhydrater, fett som viktiga proteiner är bra.

Annons

Vad är bäst att äta efter ett träningspass?

– Oavsett vem du är skulle jag rekommendera att du får i dig protein och eventuellt lite snabba kolhydrater. Detta är för att påskynda muskeluppbyggnad och återhämtningen. Det gör även att du inte är ”vrålhungrig” och äter fel när du kommer hem. Att få i sig något direkt efter ditt pass är gynnsamt för många saker, inte bara fysiskt.

Hur lång tid före ett träningspass är bra att äta?

– Man brukar säga ett huvudmål 2–4 timmar innan träningen och eventuellt något lite mindre 1–2 timmar innan, bland annat för att optimera musklernas kolhydratdepåer.

Hur lång tid efter ett pass är bra att äta?

– Som sagt, ta något litet och snabbt direkt efter, för att sedan duscha, varva ner och äter något mer rejält i lugn och ro efter någon timme.

Vad är viktigt att tänka på kring kost och träning?

– Viktigt att du tänker på att du är unik. Jämför dig inte med vad andra gör och inte gör. Hitta ditt egna unika sätt. Balans är viktigt … Träna inte för mycket, ät inte för mycket men absolut inte för lite heller. Förbjud dig inte något men ät med eftertanke. Du ska känna att du mår bra såväl innan, under tiden som efter måltid.

LÄS MER:

6 smarta snacks att äta efter nästa träningspass

10 hälsosamma livsmedel dietisten alltid har hemma

7 kostråd som inte är så hälsosamma som du tror

Annons