Löpexperten tipsar: Så kommer du igång – och får träningsmotivation

Börja springa tips och motivation
Därför älskar vi löpning!
Slå på ljud

Har du ännu inte fastnat för löpning, eller var det länge sedan du var ute i joggingspåret? Då har du något härligt att se fram emot om du ger det en chans nu! Ett program för att klara fem kilometer hittar du här!

Löpning stärker skelettet och ökar förbränningen

– Löpning har så många fördelar, säger Gunnar Söderström, löpcoach och naprapat – som dessutom är populär träningsprofil på MåBra:s-resor.

– Endorfinkicken du får är enorm, det känns bra och motverkar dessutom stresshormoner. Du får bättre minne och fokus, du ökar förbränningen, stärker skelett och muskler, du får bättre kondition … Och som naprapat vill jag lägga till att det är en av de bästa sätten att stärka ryggen.

Studier visar faktiskt att snabba promenader och löpning ger mer spänst i diskarna, mellan ryggkotorna. Löpare brukar dessutom jobba en del med sin hållning.

– Generellt är löpning som medicin för ryggen, vi är anatomiskt byggda för att använda fötterna för att transportera oss.

Ta dig förbi tröskeln så kommer du igång

Men även om det är naturligt för oss att springa så kan det förstås kännas tungt att komma igång.

– Men det är också därför vi mår så bra efteråt, för att det är jobbigt. Även om den största tröskeln brukar vara att ta sig ut. Tänk i början att du bara ska ut och springa en kort runda, starta med 10 minuters-rundor och jobba in vanan.

Allt du behöver göra för att komma igång är att snöra på dig ett par bra skor.

– Passet börjar så fort du kliver utanför dörren, det är ju så enkelt. Löpning passar alla som vill styra sin egen träning, träna när det funkar och som vill ha bra resultat.

Viktigast att tänka på, när du ska börja springa, tycker Gunnar är att du går ut långsamt och försiktigt

och att du försöker hålla en fin ton när du pratar med dig själv om träningen. Så du förknippar träningen med en härlig känsla och tycker att den är rolig.

Det är viktigare ATT du springer än HUR du gör det

Hur du springer behöver du inte tänka på, det kan du ta senare. Det viktiga är att få in vanan. Men två saker du kan tänka på är att slappna av i kroppen och att ta relativt korta steg. Gå gärna de första minuterna innan du börjar jogga.

– Stretcha gärna efteråt, med störst fokus på framsida lår och sätesmuskler.

Om du kommer iväg och joggar några gånger med inte allt för många dagar emellan så kommer du troligtvis känna skillnad snabbt.

– Efter tre rundor kan du känna att du fått bättre kondition, efter sex träningstillfällen känner du att det

går lättare. Sätter du målet att springa 5 kilometer och tränar tre gånger i veckan så klarar du det på bara några veckor!

Löpexpertens 5 bästa kom igång med löpning-tips:

Här är Gunnar Söderströms fem bästa tips för dig som vill komma igång och springa.

1. Spring i bra skor

Använd en sko som känns skön på foten. Om skon känns bra så är den rätt för dig. Det är ingen självklarhet att nya skor är bättre eller att någon som tittar på ditt löpsteg vet bättre än du.

2. Tänk långsamt, kort och ofta

I början handlar det om att jobba in en ny rutin, eller vana. Går du ut för hårt är risken stor att du tappar lusten. Att långsamt öka är bra för att undvika överbelastningsskador.

3. Hitta din träningsmotivation

Fundera på vad som sporrar dig och hjälper dig att lättare komma ut på en runda. Ett program att följa? En kompis att springa med? En pulsklocka? När du vet – använd dig av det!

4. Fokusera på din egen upplevelse

Jämför dig inte med andra. (De har fullt upp med att tänka på sig själva.)

5. Var snäll mot dig själv

Ta ett steg i taget och uppmuntra dig själv på vägen. Tänk att du ska prata med dig själv som du skulle ha gjort med en vän.

Så behåller du träningsmotivationen:

  • Träna varierat. Sikta gärna på tre pass i veckan där du tränar styrka en av gångerna och under de andra två passen varierar din löpträning mellan att springa intervaller, springa kuperat, springa nya rundor …
  • Lägg till löpskolning i din träning – när du känner dig redo. Kanske kan du be någon titta på ditt löpsteg. Med enkla justeringar kan man ofta få mer kraft i steget.
  • Träna mentalt, se framför dig hur bra det går. Mycket av träningen sitter i huvudet.
  • Föreställ dig hur det kommer att kännas om du inte springer, om det tar emot att komma iväg. Ställ sedan det mot hur det kommer att kännas om du tar dig ut? Kanske är det ändå värt att ta sig ut?
  • Att ha något att sikta på kan vara bra när du har sprungit ett tag. Anmäl dig till en fem kilometers-lopp till exempel, så har du något att jobba mot.

Foto: TT

LÄS MER:

Nybörjarprogram: Klara springa 5 kilometer efter 5 veckor

5 enkla och effektiva styrke-övningar för löpare

9 anledningar att springa – Löpcoachen i Bästa träningen tipsar!

Utvald läsning