9 anledningar att springa – Löpcoachen i Bästa träningen tipsar!

I Svt:s program Bästa träningen får par testa var sin träningsform för att komma igång att röra på sig och för att vi ska få se vilken träning som ger bäst resultat. Träningen de olika paren testar under åtta veckor är löpning, kampsport, yoga och vardagsmotion. Experter är med och gör tester för att se hur det går.

Löpcoach i svt:s bästa träningen

Foto: Ulrika Widmark

Peppe Lindholm är löpcoach i Bästa träningen

Paret som coachas i löpning tränas av Peppe Lindholm. Peppe har själv en bakgrund i friidrott. Han började själv springa som 30-åring, då han jobbade som musiker men kände ett behov att röra på sig. Idag är han 48 år och har fortsatt med just löpning.

– Jag gillar löpning för att det är så lättillgängligt och enkelt. Du behöver inte ta dig någonstans och allt du behöver är ett par skor.

Peppe tränar själv sex-sju dagar i veckan.

– Jag springer mest, men kompletterar med yoga och styrketräning.

Varför ska man springa tycker du?

– Du ska springa om det ger dig glädje! Det är bra, enkel träning som ger snabbar resultat och gör gott för hjärna, hjärta och lungor.

Vem passar det att springa?

– Löpning passar faktiskt inte alla. Det har ju blivit lite så att alla ska springa de senaste åren … Men däremot passar det väldigt många så jag tycker inte att man svara vara rädd att prova på. Tycker du att det är tråkigt så välj något annat att göra. Det ska vara roligt att springa, även om det kanske inte känns så varje gång man är ute. Det kan vara bra att be om hjälp för att få till träningen så den känns bra och rolig.

Vad är den största utmaningen med löpning?

– Som nybörjare är det ofta att inte träna för hårt, utan att träna smart och bygga upp lite långsamt. Går man ut för hårt är det inte ovanligt att få ont i en höft eller ett knä – och så lägger man av. Börja lugnt och långsamt och variera träningen. Och ha gärna två par skor som du växlar mellan i början, så att inte kroppen vänjer sig vid ett par. Variation är bra.

Finns det nackdelar med löpning?

– Det finns det säkert. Man kan slita ut sig om man inte kompletterar med någon annan träning samtidigt. Som styrka och rörlighet.

Hur ofta behöver man springa för att se resultat?

– Man bör träna tre dagar i veckan om man vill märka skillnad. Två gånger är också bra men det ger ingen förbättring. Tränar du tre gånger i veckan så kommer du att se resultat efter någon månad.

Hur gick det för paret du löpcoachade i Bästa träningen?

– Det gick bra, även om vi fick justera upplägget efter ett tag. Paret hade olika förutsättningar. Niklas hade sprungit tidigare, även om det var länge sedan. Sara hade aldrig rört sig på det sättet, så det var en utmaning! I början tränade de tillsammans men sedan fick vi tänka om. Men det som är kul med löpning är att man snabbt ser resultat. Det, och att det är så himla enkelt tycker jag gör det till den ultimata träningsformen.

 

9 anledningar att springa, enligt forskning:

  1. När vi springer får vi bättre minne.
  2. Löpning gör det lättare för oss att fokusera.
  3. Att springa kan öka tillväxten av brosk, vilket kan minska risken för reumatiska besvär.
  4. När du springer bygger du upp dina muskler.
  5. Du blir lugnare av att springa, speciellt om du springer ute i naturen.
  6. Löpning kan minska ångest och oroskänslor.
  7. Löpning stärker skelettet.
  8. Löpning kan snabbt ge dig bättre kondition.
  9. Att jogga regelbundet kan göra att du lever längre.

Foto: TT/Svt

LÄS MER:

Svt:s nya program Bästa träningen – uppföljare till Bästa dieten

Experten i Svt:s Bästa träningen: Därför ska du börja yoga

5 snabba löppass – för dig som inte gillar löpning