Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

5 enkla och effektiva styrke-övningar för löpare

14 maj, 2020 
Styrkeövningar för löpare
Att träna styrka när man normalt mest brukar springa kan inte bara lyfta löpningen till nästa nivå, det minskar också risken för skador. Här är fem bra övningar som du enkelt lägger till efter ett löppass.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför älskar vi löpning!Brand logo
Därför älskar vi löpning!

Att träna styrka gör oss inte bara starkare och gör att vi orkar springa både längre och snabbare. Det är dessutom effektivt för att hålla oss skadefria. Men även om vi vet om att det gör oss gott så är det något som många har svårt att få till.

Ett sätt att lättare få styrkeövningarna att bli av är att göra bara ett par övningar efter varje springtur. Men passar det dig bättre så gör du istället ett styrketräningspass där du tar med övningar för hela kroppen, ett par gånger i veckan (eller mer om du vill förstås).

Annons

Något annat som kan göra det lättare att få till är att inte krångla till det. Det går precis lika bra att hålla sig till enkla basövningar – de är supereffektiva.

Nybörjare? Så lär du dig springa en mil på 10 veckor!

5 stärkande övningar för dig som springer

Här är fem bra övningar som du lätt lägger till i din träningsrutin, som löpcoachen och naprapaten Gunnar Söderström tipsar om. Bygg på med fler upprepningar allt eftersom du blir starkare.

1 Styrkeövningar för löpare: Benböj

Styrkeövningar för löpare

Stå med fötterna höftbrett isär. Kom ner med rumpan som om du skulle sätta dig på en stol. Vänd vid 90 grader. Behåll överkroppen upprätt i hela övningen, med stolt rygg. Se till att knäna är över fötterna. Gör 2 x 15 st.

Annons

2 Styrkeövningar för löpare: Uppkliv

Styrkeövningar för löpare

Stå framför en pall. Kliv upp med ena foten på pallen och lyft andra benets knä mot bröstet så högt du kan. Kom ner, upprepa 10 gånger. Byt sedan ben och gör samma sak. Gör 2 x 10 på var sida.

3 Styrkeövningar för löpare: Höftlyft

Styrkeövningar för löpare

Ligg på rygg, armarna längs med sidorna och fötterna i golvet nära rumpan. Spänn baken och lyft upp rumpan/höften så högt du kan, sänk kontrollerat ner den igen. Gör det 2 x 12 gånger.

Annons

4 Styrkeövningar för löpare: Sidolyft

Styrkeövningar för löpare höfter

Ligg på höger sida med höger armbåge och underarm i golvet. Lyft höften rakt upp så långt du kommer med höger underarm och fötterna kvar i golvet. Gör 12 lyft, byt sida. Gör 2 x 12 på var sida.

5 Styrkeövningar för löpare: Ryggresningar

Styrkeövningar för löpare rygg

Ligg på mage med händerna sträckta framför dig och tår i golvet. Dra armbågarna bakåt, längs med sidorna medan du lyfter överkroppen från golvet, behåll blicken i golvet. Kom ner igen och för fram armarna. Gör 10 x 2 st.

Foto: TT

LÄS MER:

Löpexperten tipsar: Så kommer du igång – och håller motivationen

Nybörjarprogram: Klara springa 5 kilometer efter 5 veckor

9 anledningar att springa – Löpcoachen i Bästa träningen tipsar!

Annons