TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Högt blodtryck? Därför ska du stå i planka

01 okt, 2021 
kvinna med högt blodtryck står i planka, tränar isometriskt
Att träna isometriskt, alltså övningar där man tränar musklerna genom att hålla sig stilla i en position, har visat sig kunna ge positiva förändringar på blodtrycket.
Annons
TV: Rutmaningen – se övningen sidoplankaBrand logo
TV: Rutmaningen – se övningen sidoplanka

Du blir inte bara stark av att stå i planka eller göra andra andra isometriska övningar. Det vill säga övningar där du tränar statiskt, är stilla. Ny forskning visar också att det kan vara bra för att förbättra blodtrycket.

Det här är nya studieresultat, och har man högt blodtryck ska man stämma av med sin läkare kring träning. Tidigare har den här typen av träning inte rekommenderats till personer med högt blodtryck, snarare har det varit tvärtom.

Ny studie: Isometrisk träning gör gott för blodtrycket

Men den nya studien som menar att statisk träning gör gott för blodtrycket gick till så att man tittade på stillasittande deltagare som fick göra isometriska övningar två-tre dagar i veckan.

Man kom fram till att träningen förändrade blodtrycket generellt och att den kunde jämföras med effekt de fick från blodtrycksmedicin. Och då var träningen inte så ansträngande och varade bara 12 minuter varje gång.

"Isometrisk träning kan vara bra som en del i träningen"

Enligt tränaren Rocky Snyder kan isometrisk träning vara bra som en del av ett träningsprogram. Men övningarna gör att man blir stark i just den positionen man gör övningen i, inte generellt och i andra rörelser, säger han till tidningen Bicycling.

Men för den som vill träna isometriskt rekommenderar han att man gör följande övningar:

  1. Statisk drake, där man fäller fram överkroppen och lyfter ena benet rakt bakåt och stannar till när överkroppen är parallell med golvet.
  2. Statisk situp, där du vrider överkroppen 45 grader åt sidan och stannar till där.
  3. Statiska omvända flyes där du har en hantel i varje hand och fäller fram överkroppen med rak rygg och låter armarna hänga ner, sedan lyfter du med så gott som raka armar, hantlarna rakt ut åt sidorna och trycker ihop skulderbladen. Du stannar innan armbågarna går förbi axeln.

Obs, gör bara övningarna så länge du kan hålla med full kontroll.

Källa: Bicycling US Foto: TT

TV: Rutmaningen – se övningen groda med plankaBrand logo
TV: Rutmaningen – se övningen groda med planka
Annons