Träna på gym? Det här gäller! (Gymkedjor om nya restriktionerna)

Kvinna tränar på gym, trots corona

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

”Gå inte till gymmet”, var en av uppmaningarna från myndigheterna i samband med att man gick ut med nya restriktioner om att man nu inte vill att man är fler än högst åtta personer på allmänna sammankomster.

Gym håller öppet för träning, trots nya restriktioner

Men många gym har valt att hålla öppet ändå, en del med samma åtgärder som tidigare – begränsat antal deltagare på pass och i gymmet, extra noggrann hygien på anläggningen, högre krav på handhygien med mera hos medlemmarna …

Andra har valt att anpassa verksamheten ytterligare, och lite olika på olika anläggningar beroende på var i Sverige anläggningarna ligger och hur smittoläget ser ut i olika regioner.

kvinna tränar på gym, trots corona

Många väljer nu hemmaträning framför att gå till gymmet, men många gym håller öppet.

Man har anpassat gym-träningen efter corona

På Friskis & svettis har en del anläggningar stängt tillfälligt, bland annat i Dalarna. Man har också valt att sänka antalet deltagare på passen, även om gym inte omfattas av reglerna på åtta personer vid allmänna sammankomster.

– Sedan mars och framåt har vi försökt agera på samma sätt på alla anläggningar och följa riktlinjerna, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare för Friskis & Svettis Riks.

– Vi har justerat antal deltagare på passen, begränsat antal besökare i gymmen, plockat bort delar av utbudet där man till exempel delade utrustning eller hade fysisk kontakt. Vi har städat mer frekvent och ställer högre krav på handhygien med mera hos medlemmarna …

Gym-besökare ombeds tänka efter extra noga

Man har också valt att stänga omklädningsrum så att medlemmar får byta om och duscha hemma istället. Däremot har man satsat mer på digital träning, och på utomhusträning.

– Riktningen i stort har varit träning individuellt, ute och digitalt. Vi vill fortsätta inspirera till rörelse, men inte tillsammans just nu då. Vi vill ta ansvar, vilket är att skapa förutsättningar, säger Susanne Jidesten.

Eftersom riktlinjerna numera kan se olika ut i olika regioner i Sverige så har Friskis & svettis valt att jobba regionalt, i samråd med smittskyddet där det är möjligt. Därför väljer man nu att stänga en del anläggningar medan andra håller öppet, för att anpassa sig till smittan inom de olika regionerna.

Gymkedjan Sats håller öppet än så länge

Kvinna på löpband i corona-anpassat gym

På flera gym har man flyttat isär maskinerna eller stängt av varannan.

På träningskedjan Sats stängde man sina anläggningar i våras under några veckor, nu väljer man än så länge att hålla öppet.

– Vi har varit i kontakt med relevanta myndigheter och fått konstaterat att förbudet inte gäller privata verksamheter, som exempelvis gym, eftersom det inte räknas som allmän sammankomst, säger Malin Selander som är kommunikationsansvarig på Sats Norden.

– Däremot vill vi självklart bidra till att förre människor förflyttar sig i samhället. Träning och hälsa är viktigt för allas fysiska och mentala välmående i dessa tider och vi kommer fortsatt hålla öppet, och nu lägger vi mycket fokus på att tillgängliggöra träning på olika sätt och gör det enklare att träna hemma eller där man befinner sig.

Större fokus på online-träning och uteträning

Sats har valt att till stor del fokusera på online-träning och erbjuder både PT-online och fler utomhusklasser. Man ber också sina medlemmar att välja gymtider då det är färre besökare.

– Vi kommer också inom kort återuppta livestreamade klasser för att göra det ännu enklare för våra medlemmar att träna både hemma och utomhus.

Medlemmar ombeds vara extra noga vid träning

Precis som på flera andra större gymkedjorna har man uppmanat sina medlemmar att vara extra noga med hygien, ökat avståndet mellan deltagare och lagt mer resurser på städning. Men i dagsläget väljer man att hålla öppet.

– Om Folkhälsomyndigheten skulle ge nya riktlinjer kopplade till vår bransch så kommer vi självklart att följa dessa, säger Malin Selander.

Personer tränar på gym, trots coronaviruset

I de gruppträningspass som hålls nu är det i regel mindre grupper än tidigare.

Gymkedjorna har agerat på liknande sätt

På gymkedjan 24 seven har man uppdaterat sina förhållningsregler kring covid-19 den 17 november. Här har man hittills vidtagit ungefär samma åtgärder som de andra större kedjorna, kring hygien, städning och antal deltagare.

De uppmanar även här sina medlemmar att välja tider då det är som minst folk på gymmet när man kommer dit – något man lätt kan kolla per anläggning via hemsidan. Man har också utökat tiden då gymmen är bemannade.

Även Actic och Nordic Wellness har tydlig, snarlik information kring åtgärder för covid-19 på sina hemsidor. Nordic Wellness meddelar också där att man har valt att stänga barnklubben under coronapandemin.

Foto:TT

LÄS MER:

7 maskiner på gymmet som faktiskt är värda din tid

6 vanliga träningsmissar vi gör när vi börjar träna

Tabata: Testa effektiva 4 minuters-träningen du kan göra hemma

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: