Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Kan man träna på gym nu, trots corona?

12 mar, 2020 
kvinna tränar på gym trots corona
Kan man träna på gym som håller öppet, trots att senaste rekommendationerna är att vi inte ska gå dit. Är risken större att smittas av corona på gym än på andra platser? Under våren 2020 valde en del gymkedjor att stänga men under hösten håller man öppet. Vad gäller egentligen?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Artikeln är uppdaterad 18/11 2020.

Trånga ytor samt svettiga redskap, maskiner och träningsmattor kanske redan i våras fick dig att tänka till en gång extra innan du tog dig iväg till gymmet efter att coronaviruset slagit till och pandemin var ett faktum?

Kan man träna på gym under corona?

Under hösten kom nya riktlinjer från regeringen och att gå på gym var en av de saker som myndigheterna avrådde oss från att göra.

När man i november meddelade att man nu inte ville att fler än åtta personer vistades på samma plats blev gymfrågan högst aktuell igen, även hos dem som valt att gå till gymmen och träna trots avrådan. Hur ska man tänka?

De flesta gymkedjorna har än så länge valt att hålla öppet, och de nya riktlinjerna påverkar egentligen inte anläggningarna, där gäller fortfarande att man ska kunna se till att trängsel undviks för dem som, trots avrådan, väljer att gå dit.

För samtidigt råds vi att ta hand om oss så gott det bara går och då är träning en viktig ingrediens i sammanhanget. Så hur är det egentligen, är det större risk att bli smittad på gymmet än någon annanstans?

Kan corona smitta mer när man tränar på gym?

kvinna tränar på gym, trots corona
Kan man träna på gym trots corona? Vissa väljer att göra det trots myndigheternas avrådan.

Under våren, när bland annat gymkedjan Sats valde att stänga sina anläggningar så frågade vi professor Jan Albin, överläkare vid Karolinska Institutet & Universitetssjukhuset om hur han såg på coronasmitta och gym, så här svarade han då. (Innan man uttryckligen bett folk att inte gå till gym.)

Annons

– Jag har funderat en del på det eftersom jag själv tränar, och gärna går på Friskis & Svettis. Min personliga bedömning är att jag kommer att fortsätta gå på gym men självklart inte om jag känner av en förkylning det minsta. Det hoppas jag att ingen annan heller gör och är man mer ordentligt sjuk går man ju förstås inte alls till gymmet.

Kan corona smitta via svettiga träningsredskap på gym?

Eftersom forskare fortfarande inte vet allt om coronaviruset kan man inte svara exakt på hur smittoriskerna ser ut. Men uppfattningen har varit och är just nu att covid-19 i första hand smittar via kontakt med sekret och droppar från luftvägarna.

Dels via direktkontakt mellan människor och dels via droppsmitta – som nysningar och hosta. Däremot har man sett att coronavirus kan överleva upp till flera dagar på föremål, så man behöver vara noga med att torka av maskiner och har rena händer.

Torkar av gym-maskin efter träning för att undvika corona
Var extra noga med hygienen på gym har varit en uppmaning sedan coronaviruset kom.

På gym har samma corona-restriktioner varit aktuella

Det är alltså främst inte svettiga träningsmattor, gym-maskiner och redskap man behöver oroa sig för utan snarare om viruset har hamnat där via nysningar och hostningar till exempel. Precis som på andra ställen har rekommendationerna att inte vara för nära en person som bär på coronaviruset hela tiden gällt även på gym.

Annons

Och eftersom man inte kan veta vem som gör det så gäller precis som på andra platser – att hålla avstånd och att hålla väldigt god handhygien. Men framför allt så har förstås uppmaningen varit att människor som känner minsta symtom inte ska besöka gymmen överhuvudtaget, utan hålla sig hemma.

Gymkedjor har bett medlemmar tänka till lite extra

Per Lehmann, vd och pressansvarig på Puls & Träning sa i våras att den största risken för spridning på deras gym såg han som den att alla som är på plats delar på utrustningen. Deras åtgärd blev att utöka städningen och be medlemmar att var extra noga med att göra rent det de använder och tänka på handhygien.

– Som gymkedja har vi ett mycket långtgående ansvar att agera ansvarsfullt och till punkt och pricka agera enligt våra myndigheters vilja då vi samlar medlemmar på våra gym. Våra gym är att likställa men många andra platser där människor uppehåller sig tillsammans, sa han då.

Annons

Tvätta händerna och gör rent gym-maskinerna

På sina anläggningar har Puls & Träning skyltar med uppmaningar om att bland annat tänka extra noga på handhygien, rengöra maskiner och redskap, att stanna hemma om man känner sig sjuk. Precis samma sak uppmanar andra stora gymkedjor sina medlemmar att göra.

– Gymmen är ju samlingsplatser och det är därför viktigt att både vi som organisation och de som tränar följer myndigheternas rekommendationer, säger Ingrid Hammarberg, kommunikationschef på Friskis & Svettis.

Friskis & Svettis, liksom bland annat Nordic Wellness, går löpande ut med information till sina medlemmar om hur man ser på situationen och ber alla att känna efter noga innan man går till gymmet, att visa hänsyn till både sin egen och andras hälsa. Samtliga nämnda gym har lagt till extra städning på sina anläggningar.

När corona kom var det många som inte vågade träna på gym, som stod tomma
I våras var det flera gym som tillfälligt stängde i ett försök att minska smittospridningen av corona.

Sats stängde gymmen i våras på grund av corona

Sats valde att stänga ner alla sina anläggningar i Norden i ett försök att bidra till att bromsa coronasmittan i våras. Till att börja med höll de stängt i två veckor.

Annons

– Vi gör detta som en ren säkerhetsåtgärd från vårt håll. Vi vill, som Nordens största aktör, ta vårt ansvar för att bidra till att minska risken spridning, meddelande Malin Selander, kommunikationsansvarig på Sats.

Kedjan gav då istället sina medlemmar fri tillgång till online-pass, så att alla som ville kunde fortsätta träna på egen hand hemma. 25 mars meddelade man att anläggningarna skulle öppna igen. Man har ännu inte valt att stänga igen, trots regeringens avrådan från att gå till gym.

Hålla avstånd är ett sätt att försöka undvika corona

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi har varit mycket aktiv i corona-debatten och varnar för mycket annat. Men på frågan om man vågar gå till gymmet svarade hon i våras i en chatt på Expressen:

”Jag går själv på ett gym. Har kommit fram till att ett gym där man står och tränar för sig själv inte kan vara någon fara – det är ju flera meter mellan maskinerna. Att rusa runt i cirkel på Friskis och Svettis är lite mer av ett riskbeteende.”

Annons

Skillnad på att träna i gym och gruppträning

Det är alltså i så fall gruppträningspass, på vilken gymkedja som helst, där man jobbar nära varandra som man kan vara lite extra uppmärksam på, enligt experter. Just ifall det är svårt att hålla avståndet.

Överläkare Jan Albin tyckte i våras att som läget såg ut just då så borde alla gym ha information om framför allt noggrannare handhygien.

– Sedan tycker jag att som besökare kan man just nu tänka på att vara ännu noggrannare med att tvätta av de redskap man använder, och eventuellt ta med egen handsprit om man har tillgång till det.

– Men jag tror inte att Folkhälsomyndigheterna i dagsläget anser att man ska undvika den här typen av mindre sammankomster, som det innebär att vistas i gymmiljö, sa han i mars.

Något som alltså ändrades i november.

Kvinna väljer att träna på gym, trots corona
Av dem som väljer att gå till gym har en del försökt anpassa tiden till när det är lugnare där.

Myndigheternas uppmaning: Träna ej på gym

Att gå till gymmet eller ej är i slutändan ett beslut som får tas av var och en, det finns inte ett förbud. Men myndigheterna avråder från det under slutet av året 2020.

Annons

När man kan börja träna på gym mer regelbundet igen gäller förstås att fortsätta tvätta redskap och händer noga. Och att undvika torka svetten ur ansiktet med händerna – eftersom att undvika ta sig i ansiktet så mycket det går också är en av myndigheternas uppmaningar.

LÄS MER:

Så påverkar de nya corona-restriktionerna din vardag

Det är skillnaden mellan allmän sammankomst och offentlig tillställning

6 smarta tips: Så tränar du bäst – utan att gå till gymmet

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vill du veta mer om corona? Vi har samlat alla våra artiklar på ett ställe:

Läs allt om coronaviruset här

Annons