Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nya restriktionen: Max 8 personer på allmänna sammankomster

16 nov, 2020 
AvHanna Carlsson
Ny restriktionen: Max 8 personer på allmänna sammankomster
Regeringen skärper nu restriktionerna. Från den 24 november begränsas allmänna sammankomster till max åtta personer. Dessutom tas det så kallade trubadurundantaget bort.
Annons
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nuBrand logo
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nu

Under dagens digitala pressträff kom nya skarpa restriktioner från regeringen och det var en allvarlig Stefan Löfven som vände sig till svenska folket.

– Många är trötta på den här situationen. De känns sorgligt att inte få träffa sina nära och kära. Men nu spelar det ingen roll. Coronaviruset tar ingen hänsyn till våra känslor, säger statsminister Stefan Löfven.

Så sent som förra veckan föreslog regeringen ett stopp för alkoholservering på krogen efter klockan 22, ett stopp som ska träda i kraft 20 november. Men nu krävs alltså mer förbud för att stoppa smittspridningen.

– Vi lever i en prövningenstid. Det kommer bli värre. Gör din plikt och ta ditt ansvar för att stoppa smittspridningen, säger stadsministern.

Sänkt gräns för allmänna sammankomster – max 8 personer

Under presskonferensen kom regeringen med ytterligare restriktioner för att stoppa smittspridningen. Regeringen förslog en sänkt gräns för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Från 50 personer till nu max åtta personer. Förslaget skickades på remiss idag och om det går igenom kommer det träda i kraft 24 november och gälla 4 veckor framåt.

Annons

– Förbudet kommer vara tillfället men vi kommer kontinuerligt att utvärdera det. Om läget inte förändras kommer restriktionen ligga kvar över jul och nyår, säger inrikesminister Mikael Damberg och fortsätter;

– Att man inte förbjuder sammankomster helt beror på grundlagsskyddet för allmänna sammankomster, så därför har man lagt gränsen på åtta personer.

Stefan Löfven menar att man även ska utgå från att restriktionerna gäller för privata sammanhang.

– Hitta inte på undanflykter som ska rättfärdiga just din aktivitet. Det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller för just dig. Gå inte på gym, ha inte middag, ha inte fester – ställ in!

Trubadurundantaget tas bort

Finansmarknadsminister Per Bolund meddelade även att det tillfälliga trubadurundantaget för serveringsinrättningar tas bort. Vilket betyder att det nu även är stopp för att framföra levande musik på restauranger. Han konstaterar att de skärpta restriktionerna kommer slå stenhårt mot berörda näringar inklusive sport och föreningar.

Annons

– Vi fattar inte dessa beslut för att vi vill utan för att vi måste. Det finns inget annat alternativ, säger Per Bolund.

Socialminister Lena Hallengren konstaterar att man inte kan lagstifta fram ansvar men att man inte ska betrakta de råd som redan nu finns som frivilliga.

– Vår ambition är att sätta in rätt åtgärder vid rätt tidpunkt. Vi använder oss av både rekommendationer och förbud – både råd och tvång.

Hon passar samtidigt på att hylla vårdpersonalen men menar att man inte kan lägga allt ansvar på dem.

– Vi har världens bästa vårdpersonal. Men ingen sjukvård i världen klarar hur mycket belastning som helst. Råden är exceptionellt hårda, de kommer påverka vardagen för många men i en kris som denna måste var och en göra sitt.

Vad är en allmän sammankomst?

Allmän sammankomst och offentlig tillställning är olika slags aktiviteter som anordnas för allmänheten eller där allmänheten har tillträde.

Annons

Teaterföreställningar, demonstrationer, föreläsningar och konserter räknas till exempel som allmänna sammankomster. Idrottsevenemang räknas i sin tur som en offentlig tillställning.

Vad gäller för privata tillställningar?

Privata tillställningar, så som fester, företagsevenemang eller begravningar – tillställningar som inte riktas till allmänheten – omfattas inte av förordningen formellt men rekommendationen är att man ska utgå från att restriktionerna gäller även här.

Vad händer om man bryter mot restriktionen om allmän sammankomst?

Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa sammankomster som strider mot förbudet, så länge det är en offentlig tillställning eller allmän sammankomst. Anordnare kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Läs mer:

Ny forskning: Så kan du smitta – trots att du inte har symtom

Nya rön: Den som bär munskydd blir mer skyddad än man trott

Så lång är inkubationstiden för coronaviruset

Annons