Forskning: Så lite träning behövs för att förlänga livet

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det är sedan länge känt att fysisk aktivitet har positiva effekter på vår hälsa och kan minska risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Men det finns många olika rekommendationer för hur mycket och på vilket sätt vi behöver röra på oss i vardagen. En del satsar på att få ihop 10 000 steg per dag, medan andra ägnar några effektiva timmar på gymmet.

Ny forskning som publicerats i Journal of the American Heart Association visar dock att så lite som flera korta stunder av ansträngning under dagens lopp kan minska risken för olika sjukdomar och förlänga livet.

Läs också: Träningen som kan förlänga livet – med 15 år

”I 30 år har riktlinjerna föreslagit att måttlig till intensiv fysisk aktivitet kan ge hälsofördelar, men endast om aktiviteten pågår i tio minuter eller mer”, säger William E. Kraus vid the Duke University School of Medicine.

Den nya studien menar dock att även kortare stunder av måttlig till intensiv fysisk aktivitet, exempelvis i form av enkel vardagsmotion, kan ge hälsoeffekter.

Läs också: Doktorn: Här är bästa träningen för kvinnor!

Det beror på att man samlar på sig aktiva minuter genom flera kortare fysiska ansträngningar under dagens lopp. Måttlig ansträngning definierades i studien som att promenera i så pass rask takt att det är svårt att föra en konversation, medan intensiv ansträngning klassades som att jogga.

Tillsammans med forskare vid the National Cancer Institute analyserade William E. Kraus data från 4840 personer som var över 40 år gamla. Enligt studien löpte de personer som fick mindre än 20 minuters fysisk aktivitet, måttlig eller intensiv, störst risk att dö i förtid. Men de som fick en timmes fysisk aktivitet per dag minskade sin risk med hela 57 procent. De som fick minst 100 minuter av måttlig till intensiv fysisk aktivitet om dagen minskade risken att dö i förtid med 76 procent.

Läs också: Forskning: Här är träningen som ger ett längre liv

Forskningsresultatet innebär alltså goda nyheter för den som inte har tid att besöka gymmet varje dag och istället utnyttjar klassisk vardagsmotion.

Källa: Futurity    Foto: IBL/Shutterstock

 

Bränn Fett – tappa kilon med vår webbguide!

kurs-brann-fett

Gå ner 5 kilo på 2 veckor genom att vrida upp din fettförbränning! Tillsammans med MåBra och ledande experter kan du tappa kilon enkelt och effektivt.

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: