Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Spelar du tennis? Grattis till ett längre liv!

01 dec, 2016 
Tennis är bästa träningen för långt liv.
Bästa träningen för ett långt liv involverar både puls och styrka – och de allra bästa är tennis och simning, visar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När forskarna ville veta vilken träning som har mest positiv inverkan på livslängd var det inte de vanligaste motionstyperna löpning och fotboll som hamnade i topp.

Istället får vi gratulera er som simmar, spelar tennis eller dansar zumba!

Studien gjorde forskarna genom att analysera 11 hälsoundersökningar från England och Skottland, som gjorts mellan åren 1994 och 2008. 80 306 personers svar om motionsvanor – vilken typ, hur ofta och hur hård träningen varit de senaste fyra veckorna – utgör grunden.

De aktiviteter som ingick var tungt hushållsarbete, trädgårdsarbete, och underhållsarbete och promenader, samt de sex vanligaste träningsformerna cykling, simning, aerobics/dans, löpning, fotboll/rugby och tennis/badminton/squash.

Överlevnadsgraden för deltagarna, vars medelålder låg på 52 år, följdes sedan under nio år.

Bli av med depressioner genom att träna mer

Simning är skonsam men effektiv motion!

Resultatet visar att jämfört med de personer som inte hade svettats en enda gång under den aktuella tidsperioden, så hade de som ägnade sig åt racketsport nära halverat risken att dö! För simmare var siffran 28 procent lägre och 27 procent för aerobicsfantaster.

Annons

Vad gäller hjärtsjukdom och stroke hamnade racketspelarna åter i topp med 56 procents mindre risk, och simmare och aerobicstränande på 41 procent och 36 procent.

– Studien tyder på att den bästa träningen är en kombination av pulsträning och motståndsträning, som simning, tennis och rodd. Dessa är kända för att både bygga uthållighet och starka muskler, säger dr Satjit Bhusri, kardiolog på Lenox Hill Hospital.

Anledningen till att löpning inte finns representerat i resultaten tror forskarna beror på att de deltagare som sysslade med löpning var betydligt yngre än genomsnittet i studien. Därför blir det svårare att dra vetenskapliga slutsatser, men sådana studier kan vi säkert vänta!

Källa: New York Daily News

 

Träna dig starkare och slankare på 6 veckor

ga-ner-10-kilo-traning

Läs också: Träna dig starkare och slankare på bara sex veckor

 

Annons