TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

En stark kropp behöver en stabil bål – haka på vår core challenge!

29 apr, 2022 
Sandra Hiort om MåBra core challenge
När du går, dansar, skriker högt av glädje eller vinkar glatt till någon du tycker om – lever – då är den där för dig, bålen. Den jobbar på utan att du tänker på det. Håller upp dig, gör dig stark, snabb, lyfter dig! Så att lägga en månad på att träna bål, ge tillbaka lite kärlek till kroppens kärna, känns kanske både rimligt och bra? Haka på MåBra core challenge, som vi gör hela maj!
Annons

Vi skulle vilja utmana dig att ta hand om dig själv lite extra alla 31 dagar i maj. Genom att stärka din kropps kärna. Din core. Bålen. Det finns så otroligt mycket kraft att hämta här! Tänk bara på hur hårt den jobbar när du tar i lite extra.

Allt ifrån när du skriker högt (prova gärna nu direkt och känn hur magen ”drar ihop sig”), till när du ska bära något, gå, springa eller balansera. Bålen håller oss upprätta och hjälper oss med kroppshållningen. Lyfter oss, håller oss uppe varje dag och jobbar på i det tysta.

Se även: Så kan du träna mage i utegymmet

Se när PT:n Sandra Hiort gör benlyft med tvist i utegymmetBrand logo
Se när PT:n Sandra Hiort gör benlyft med tvist i utegymmet

Häng på 31-dagars core challenge – träna bål varje dag

Så att lägga en månad på att ge tillbaka till vår core, som hjälper oss dagligen, känns väl egentligen ganska rimligt? För ger vi magen och ryggen lite tid så kommer bålen fortsätta kämpa på utan att gnälla.

Annons

Det är först om vi försummar musklerna här som vi brukar känna av att vår core finns. Genom problem i ryggen eller höfterna till exempel. Men vi kan också få problem någon annanstans i kroppen för att vi börjar felbelasta kroppen i olika rörelser.

Genom att träna mage och rygg, jobba för att bålen ska bli stabil, minskar vi risken för skador och snedbelastningar. Vi skapar bra förutsättningar för oss själva.

Vi hjälper balansen, vi kan bli starkare och snabbare i andra övningar och vi gör dessutom plats för det livsviktiga andetaget. För har vi bra hållning ger vi utrymme för lungorna att fyllas ordentligt.

Träna mage och rygg med oss hela maj

För att påminna oss själva om att träna bål har vi skapat en 31 dagars core challenge med övningar som vi gör varje dag hela maj. Vi varvar roliga mag- och ryggövningar med stretch och promenader där vi fokuserar på att ha bra magstöd.

Det vore jättekul om du ville hänga med. Antar du utmaningen? I så fall hittar du hela schemat, dag för dag här. Vill du se övningarna vi gör i utmaningen i rörelse så hittar du video på övningarna här.

Behöver du lite extra pepp eller en påminnelse om varför du borde haka på vår bålutmaning så kommer några riktigt bra anledningar här nedan. Nu kör vi!

6 bra anledningar att träna bålen

  • Tränar vi bålen undviker vi lättare värk i nacke, axlar, rygg och höfter. Med mera.
  • För att vara stark i de allra flesta rörelser vi gör behöver vi ha en stabil core.
  • Bålträning kan hjälpa oss att undvika skador.
  • Är vi starka i bålen så skyddar det den viktiga ryggraden, och det omkring.
  • Med en stabil bål får vi bättre hållning.
  • Med bra hållning syresätter vi oss bättre då vi ger utrymme för andetaget.

Foto: Peter Assarsson

Annons