Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Är intervallträning bra för vikten?

05 feb, 2015 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

FRÅGA:

Jag tränar intervaller på en crosstrainer hemma, 30 sekunder snabbt tempo och 2 minuter lugnare, under minst 30 minuter. Är intervallträning bra om man vill bränna fett och gå ner i vikt? En annan undran jag har är hur många kalorier man bör förbränna genom träning varje dag för att gå ner i vikt.

Maria

 

SVAR:

Det är perfekt som du gör – att växla mellan 30 sekunder tuffa intervaller och 2 minuter lugnare. Du kan även variera intervallerna, exempelvis träna rejält tufft 45 sekunder, 60 sekunder eller 90 sekunder. Vilan kan då vara från lika lång som du har nu och upp till 3 minuter lång.

Att träna tuffare konditionsintervaller, som du gör, gör att kroppen blir bättre på att använda både socker och fett som energikälla. De tuffare intervallerna gör även att det bildas fler fettförbränningsstationer, så kallade mitokondrier, inuti muskelcellerna. Ju fler mitokondrier du har, desto mer fett kan förbrännas samtidigt.

Annons

Det här kan jämföras med att ha många oljepannor i ett hus. Mer olja kan förbrännas samtidigt när du har fler oljepannor som går för högt tryck.

Hur många kalorier du behöver förbränna under träningspasset för att gå ner i vikt är omöjligt att svara på. För att gå ner i vikt gäller det som grund att göra av med fler kalorier än du får i dig via mat och dryck. Ät sunt och näringsrikt så mår din kropp bra.

Man har sett att vardagsmotion är en viktig faktor för att gå ner i vikt. Det är där man förbränner flest kalorier. Motionspassen är jättebra för att snabba på effekterna i kroppen.

Om din vikt har stannat av och du fortfarande bär på viss övervikt behöver du ändra antingen ditt kaloriintag eller din träning. Rör dig bara mer i vardagen eller se över hur du äter och dricker.

Katarina

Annons