BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Ny studie: Fettet som hjälper kroppen att gå ner i vikt

11 nov, 2016 
Vilka typer av fetter du äter spelar stor roll för din ämnesomsättning, visar ny, svensk forskning. Så här väljer du rätt fett!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fet mat pekas ofta ut som en riskfaktor för övervikt, men ny forskning från Göteborgs universitet visar att vilken sorts fett du äter är viktigare än hur mycket fett du får i dig.

I studien fick möss under en 11-veckorsperiod äta en kost baserad på antingen fiskolja – ett fleromättat fett rikt på omega-3 – eller ister, som består av mättat fett från gris. Fodret hade samma fiberinnehåll och innehöll lika många kalorier.

Forskarna studerade sedan tarmfloran hos mössen. De upptäckte då att mössen som ätit ett isterbaserat foder hade fått ökad tillväxt av en bakterie som är kopplad till tarminflammationer. De fick också en ökad insulinresistens, vilket höjer risken för diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Läs mer: Slankare midja med nyttiga bakterier – så ska du äta

Hos mössen som ätit en kost baserad på fiskolja såg tarmfloran däremot väldigt annorlunda ut. Där fanns i stället en ökad förekomst av bakterien Akkermansia muciniphila, som motverkar viktuppgång och förbättrar kroppens sockeromsättning. Dessutom har bakterien i tidigare studier visat sig förebygga inflammationer och lindra IBS.

Annons

Med andra ord verkar en kost rik på mättat fett öka risken för övervikt, medan fleromättade fettsyror hjälper kroppen att bryta ner sockerarter och hitta en sund vikt.

Läs mer: Få friskare mage med bakteriesmart mat

– Våra resultat pekar på att en kost med nyttiga fetter, i kombination med så kallade probiotiska bakterier, skulle kunna minska risken för metabola sjukdomar hos människor, säger forskaren och professorn Fredrik Bäckhed, som är expert på tarmflorans koppling till vår hälsa.

Läs mer: Här är första synliga beviset för IBS

Han menar också att de nya forskningsresultaten skulle kunna underlätta att i framtiden ge skräddarsydda kostråd, baserade på olika individers unika tarmflora.

Tarmbakterier är ett hett ämne i forskningsvärlden just nu och det kommer ständigt nya studier kring tarmflorans inverkan på hälsan. Nyligen har forskare till exempel kunnat visa att mjölksyrebakterier hjälper överviktiga att tappa kilon och att probiotika kan lindra social fobi.

Annons

 

 

Varför ska vi äta fet fisk? MåBra benar ut fördelarna!

Varför är fet fisk så nyttig egentligen? MåBra listar laxens hälsofördelar!

Många svenskar får i dag i sig för lite av det nyttiga omega-3-fettet som finns i fet fisk. Här ser du varför du ska se till att äta lax, sill och makrill oftare!

Läs mer: Varför ska vi äta fet fisk? MåBra benar ut fördelarna!

 

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Youghurt och banan är bra för magen.

Har du ofta ont i magen, gaser eller andra magproblem? Ta en titt på dina matvanor. Det finns massor av mat som gör att magen sväller upp eller gör ont.

Läs mer: Bästa och sämsta maten för din mage!

 

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

Filbunke är en syrad klassiker, recept hittar du längre ner!

Gott och hälsosamt för både mage och immunförsvar – syrad mat är rena hälsobomben!

Läs mer: Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat!

 

Annons