Alla kommer att erbjudas en tredje dos coronavaccin i denna ordning

Socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff om vaccin.
Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt
0:58

Efter reklamen: Så har Covid-19 påverkat kvinnor positivt

(0:58)

Slå på ljud

Alla personer över 80 år, personer som bor på särskilt boende, eller personer med nedsatt immunförsvar ska redan ha fått erbjudanden och några hunnit ta en tredje dos coronavaccin.

– Redan nu har minst 34 procent av boenden på särskilda boenden fått en tredje dos. Den insatsen pågår för fullt. Myndigheten har nu beslutat att rekommendera att stegvis utvidga detta och erbjuda fler grupper en påfyllnadsdos, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff.

Nu kommer även alla personer över 65 år samt personal inom hemtjänst, särskilda boenden och hemsjukvård att erbjudas en så kallad boosterdos eller påfyllnadsdos.

Resa utomlands under 2021-2022? Det här gäller från 1 november

Alla kommer att erbjudas en boosterdos

Så småningom kommer alla över 16 år att få ett erbjudande om en tredje dos. I ungefär samma åldersbaserade ordning som vi haft hittills. Folkhälsomyndigheten kommer att återkomma med detaljerna kring detta framöver.

Det meddelade Johan Carlson tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff på onsdagen.

– Den här tredje dosen kan tas som tidigast sex månader efter att man fick sin andra dos, sa Lena Hallengren (S).

Autism, blodproppar och mensrubbningar: Experten reder ut vanliga vaccinmyter

Vaccineffekten klingar av med tiden

Anledningen till beslutet förklarar Johan Carlson såhär:

– Det kommer att behövas en påfyllnadsdos, inte så mycket för individen men för det totala skyddet av befolkningen. Effekten av vaccinet minskar ju längre tiden går efter vaccinationen. Vi ser en avtagande antikroppseffekt i de studier som gjorts efter sex till åtta månader men fortfarande ett gott skydd mot allvarlig sjukdom, säger han.

Elaine Eksvärd om sin postcovid-personlighet: ”Inte längre extrovert”

Vill inte spekulera kring en fjärde dos

Hur lång tid det kommer att ta innan alla har fått en boosterdos uppskattar Johan Carlson till tidigast under våren nästa år. När det gäller en eventuell fjärde dos vill han inte spekulera närmre kring om eller när man kan vänta sig det.

– Eftersom det slår hårdare högre uppåt i åldrarna börjar vi där och prioriterar i samma ordning som tidigare. Vi räknar med att en tredje dos ger ett större totalskydd framöver. En fjärde dos kan vi inte avgöra i nuläget om eller när det blir aktuellt, inte i närtid i alla fall, sa Johan Carlson.

Foto: TT

Utvald läsning