Smutsiga sneakers som nya med tandkräm – så gör du

Tandkräm på en tandborster och sneakers i en balja

Att ta fram sina gympaskor efter en mörk och lång vinter är ett säkert vårtecken. Men den där fräscha vårkänslan infinner sig inte riktigt när man plötsligt inser hur smutsiga, ofräscha och kanske stinkande skorna faktiskt är.

5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna
0:58

Efter reklamen: 5 ovärderliga lifehacks i köket du vill kunna

(0:58)

Slå på ljud

Innan man slänger in dojorna i tvättmaskinen, vilket sliter mycket på skorna, eller till och med kastar dem och köper ett par nya, finns det en rad smarta tips som ger dina sneakers en rejäl uppfräschning, som Leva & bo skrivit om.

8 smarta saker att använda bakpulver till!

Hacks: Så rengör du dina sneakers – blir som nya!

 • Tandkrämsknepet
  Här kommer ett smart knep för vita gympaskor. Skrubba försiktigt på fläckarna med tandkräm (viktigt att det är vit tandkräm) med gammal tandborste. Låt sitta en stund och torka sedan av med en varm trasa! Om det är svårt att få bort tandkrämen helt, prova med lite diskmedel.

 • Tvätta för hand
  Gympaskor slits av att tvättas i maskin (skosnören går bra). Därför är det bättre att tvätta dem för hand, och att använda bikarbonat, tvål, diskmedel eller flytande tvättmedel och skrubba försiktigt med t.ex. en diskborste.

 • Ättika mot stinkande skor
  Om gympaskorna har börjat lukta kan först prova att strössla lite bikarbonat i dem. Låt det stå över natten och dammsug upp pulvret nästa dag. Ättika är också effektivt mot dålig lukt. Leva & bo tipsar att blanda 1 matsked ättika med 2,5 deciliter vatten och stryk blandningen med en trasa i skon och låt verka över natten.Ytterligare ett knep är att lägga skorna i en påse i frysen i ungefär ett dygn.

 • Stålull på skosulan
  Själva kanten på skosulan kan vara svår att få helt ren. Här är ett smart tips att antingen prova sudda bort fläckarna med ett suddgummi eller testa försiktigt att skrubba med stålull.

Så rengör du skor och sneakers bäst för hand

MåBra har tidigare skrivit steg för steg-guide hur du bäst tvättar dina sneakers för hand!

 1. Börja med att ta loss skosnörena. Tvåla in en gammal tandborste och skrubba snörena rena. Vill du tvätta skosnörena i tvättmaskin gör du rätt i att lägga dem i en enskild tvättpåse.

 2. Ta sedan skorna och börja med att borsta bort all lös smuts med hjälp av en mjuk borste. Du kan behöva använda en tandpetare eller bomullstops för att komma åt i de minsta utrymmena.

 3. Sedan tar du en mjuk trasa eller tvättsvamp, varmt vatten och tvättmedel och tvättar alla delar på skon som är/ska vara vattentäta – som sulan, eventuella reflexer och detaljer av skinn och läder.

 4. För att göra rent delar på skon som är av textil byter du till rent vatten och trasa/svamp/borste och tvål eller bikarbonat. Är det svåra fläckar kan du gnugga på lite tvättmedel och låta det stå i en kvart innan du torkar av.

 5. Torka sedan bort tvättmedel och tvål med vatten och en ren trasa.

10 lifehacks som du inte kan leva utan


Hur ska man torka sneakers?

När skorna är skinande rena kan du med fördel ställa dem utomhus i skugga för att låta dem självtorka – men undvik direkt solljus. Det går också bra att ställa dem någonstans med bra självdrag, som i ett fönster, ett torkskåp eller vid en luftkonditionering, till exempel.

För att få skorna att torka snabbare kan man också knöla ner tidningspapper i de blöta skorna och byta med jämna mellanrum. Knepet funkar utmärkt när sneakers har blivit blöta efter regn. Ännu snabbare går det om man plockar ut innersulorna och låter dem torka för sig.

Utvald läsning