FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så ofta ska du tvätta dina lakan – för att slippa dessa otäckingar

25 maj, 2020 
AvJohanna Bengtsson
så ofta tvätta lakan
Att inte tvätta dina lakan kan vara direkt hälsofarligt, menar experter. Här är 5 hälsofaror som kan uppstå om du inte tvättar dina lakan - och så ofta bör du bädda rent.
Annons
Så får du tvätten krispigt vit igenBrand logo
Så får du tvätten krispigt vit igen

Dina smutsiga lakan kryllar bokstavligen av bakterier.

I dessa Corona-tider är det extra viktigt att hålla en god hygien även i sängen. Den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet (FHI), skriver på sin hemsida att de rekommenderar 60 graders tvätt på använda textilier och sängkläder just nu.

Även vår svenske städexpert Marlene Eriksson håller med Folkehelseinstituttet.

– Du måste tvätta allting i 60 grader just nu. Detta gäller både trasor, handdukar och lakan, säger hon i Nyhetsmorgon.

Att inte tvätta dina lakan kan vara direkt hälsofarligt, menar experter. Hälsosajten Web MD, den amerikanska motsvarigheten till svenska Vårdguiden, listar ett antal hälsofaror med att inte tvätta sina lakan tillräckligt ofta.

1. Svamp i kudden

Ja, det är sant. Det är inte helt ovanligt att din fluffiga, härliga kudde faktiskt kan innehålla något så äckligt som svamp. Självklart inte synlig för ögat, men viss svamp kan vara direkt farlig för personer med astma.

Annons

Forskare från Manchester University gjorde en studie där de undersökte förekomsten av svamp i tio kuddar som använts regelbundet i mellan 1,5 till 20 år. Forskarna hittade 50 olika sorters svamp i kuddarna, mellan fyra till 16 olika per kudde.

Tvätta din kudde minst två gånger om året och vädra den då och då.

2. Bakterier som på en toastol

Döda hudceller, svett, saliv och sminkrester får bakterier att gro i din säng. Genom laboratorietester från kuddar som inte hade tvättats under en vecka fann forskare att de innehöll 17 000 gånger fler kolonier av bakterier än prover tagna från en toalettstol. En smutsig säng kan med andra ord vara en riktig bakteriehärd.

3. Finnar och oren hy

Har du plötsligt fått finnar och orden hy? Testa att byta dina örngott. Smuts och bakterier fastnar som tidigare konstaterat på dina lakan. När du sedan lägger dig på dessa örngott varje kväll så gnids ansiktet in med smutsen och kan täppa till dina porer. Om du plötsligt får dålig hy kan du testa att byta ut dina örngott 2-3 gånger i veckan och se om det ger resultat.

Annons

4. Smittar familjemedlemmar

Om du eller någon i din familj har varit sjuk är det viktigt att den personen slänger sina lakan direkt i tvätten för att döda eventuella kvarvarande bakterier. Många bakterier och virus kan överleva på mjuka ytor i minuter till timmar. Till exempel lever influensavirus bara i 15 minuter, medan vissa elaka mag- och tarmbakterier kan överleva på tyger i 4 timmar eller mer.

5. Kvalster

Du tappar omkring 500 miljoner hudceller om dagen, många av dem när du rullar runt i sängen med bar hud mot lakanen. Hudceller är en riktig festmåltid för kvalster! Den typ av kvalster som orsakar besvär i hemmet kallas husdammskvalster och de finns framför allt i sängen.

Det finns möjlighet att du lider av kvalsterallergi utan att du vet om det. Oftast har du som mest symtom på morgonen, eftersom kvalster trivs med fukt och värme och ofta finns i sängen, skriver 1177 Vårdguiden.

Vid kvalsterallergi är det vanligt att du får ett eller flera av dessa symtom:

Annons
  • Du har snuva som rinner.
  • Dina ögon är röda och kliar.
  • Du nyser.
  • Du är täppt i näsan.

Så ofta ska du tvätta

Lakan: En gång i veckan

Duntäcken, filtar och andra typer av täcken: Helst en gång varannan månad, men minst 2-4 gånger per år (kolla noga tvättråden på dina täcken och torka dem ordentligt innan du bäddar för att undvika instängd fukt).

Madrasskydd: Tvätta fyra gånger om året

Sängklänning: Var 3-6 månad

Dammsug din madrass när du byter lakan för att suga bort damm och smuts.

Källa: 1177 Vårdguiden, Web MD Foto: TT

LÄS MER:

5 knep som minskar dina allergier hemma

Så ska du tvätta för att undvika coronaviruset

Därför ska du göra ditt eget sköljmedel

Så ofta måste du tvätta händerna för att slippa corona

Annons