Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Vanliga problem i gemensamma tvättstugor – blir bakterieodling

24 mar, 2023
bakterier i närbild samt bild på gemensam tvättstuga
Tvättar du i låga temperaturer för ekonomins och miljöns skull? Det kan vara läge att se över dina tvättvanor – framförallt om du bor i flerfamiljshus. Det finns nämligen risk att bakterier sprids mellan hushållen. Så här undviker du att drabbas.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att bo i lägenhet och tvätta i en gemensam tvättstuga kan ha många utmaningar. Stulna tvättider, efterlämnad smuts, stölder, skadegörelse och regler som inte hålls – listan på saker som kan leda till dålig stämning är lång. Varje år anmäls hundratals, ibland närmare tusentals bråk i tvättstugan till Hyresgästföreningen.

För att inte tala om att du faktiskt inte har en aning om vad och hur grannarna egentligen tvättar i maskinerna och vad det egentligen lämnar kvar till dig…

Men det är inte det enda. Tvättmaskinerna kan nämligen också sprida bakterier och smittor mellan hushållen, vilket Hem och hyra skrivit om tidigare.

7 snuskigaste sakerna i ditt hemBrand logo
7 snuskigaste sakerna i ditt hem

Att tvätta i 30 eller 40 grader är både ekonomiskt, miljövänligt och skonsamt för kläderna, varför många i dagens läge gärna väljer det. Men just därför finns det också anledning att åter aktualisera ämnet – det är nämligen inte särskilt hygieniskt. Det finns en hel del bakterier och baciller som inte dör vid för låga temperaturer.

Annons

Exempelvis överlever gula stafylokocker, restistenta bakterier som kan orsaka bölder som hårsäcksinflammationer och sårinfektioner. Även svamp kan växa till när man tvättar i för låga temperaturer.

Hur ska man tvätta för att bakterierna ska dö då?

Allra bäst för att få död på alla bakterier är att regelbundet köra 90-graderstvättar. Och tvätta alltid underkläder, strumpor, handdukar och lakan i minst 60 grader.

Var noga med rengöringen (slarva inte på gemensamma städdagarna alltså!) I gummiringarna finns ofta gammalt vatten som bakterierna frodas i. Det är viktigt att rengöra gummiringarna och ta bort vattnet som samlats där.

De här problemen gäller även den som tvättar i egen tvättmaskin, men där är det å andra sidan lättare att ha koll på vad som tvättas och när det senast gjordes en rejäl rengöring av maskinen.

Tvätta rätt – så slipper du bakterierna

Råd och rön har sammanställt de viktigaste tipsen för att slippa bakterietillväxt.

  • Håll maskinen ren! Läs bruksanvisningen för att ha koll på hur du ska rengöra din maskin.
  • Tvätta lakan i 90–95 grader med vittvättmedel. Mikroorganismer dör inte förrän de utsätts för riktigt höga temperaturer, och vittvättmedel innehåller blekmedel som hjälper till att minska mikroorganismer.
  • Dosera rätt och håll koll på doseringsfacket, gammalt tvättmedel kan bli grogrund för ovälkomna mikroorganismer.
  • Strykning är att annat sätt att ta död på bakterier.

Foto: TT

Annons