Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Förbundet larmar: Det är för trångt i butikerna

26 nov, 2020 
AvHanna Carlsson
Förbundet larmar: Det är för trångt i butikerna
Allt fler har valt att besöka butiker under reaperioden Black Week. Nu larmar fackförbundet Handels om trängsel i butikerna och riktar samtidigt kritik till att handlarna gör för lite för att minimera smittspridningen.
Annons
Black Friday - så startade konceptetBrand logo
Black Friday - så startade konceptet

Årets största reaperiod Black Week med finalen Black Friday är i full gång och redan under de första dagarna har samtalen om trängsel i butiker fördubblats.

Enligt fackförbundet Handels ordförande Linda Palmetzhofer har rean skapat stora utmaningar för butikerna och deras arbete med att minska trängseln.

– Det är många som vittnar om att det har ökat igen i butikerna. Jag tror att det är just det att vi är inne i en period just nu som normalt sett är högsäsong för butikerna. Och det kommer visa sig att det är den stora utmaningen som vi har nu framför oss, säger Linda Palmetzhofer till Sveriges Radio.

En av tre butiker har inte gjort en riskbedömning av covid-19

I början av oktober skickade fackförbundet Handels ut en enkät till ungefär 3 000 skyddsombud i hela Sverige. Ombuden fick svara på frågor kring hur de upplevt arbetsmiljön under pandemin. Och resultatet visade på flera brister när det kommer till åtgärderna mot covid-19.

Annons

Enligt de drygt 900 skyddsombuden som svarade på enkäten framgår att var tredje butik inom detaljhandeln inte har gjort en bedömning av risken för att anställda eller kunder ska smittas av corona i butiken.

Och bara en tredjedel uppger att de brister som framkommit åtgärdats fullt. Det handlar om alltifrån att arbetsgivarna inte erbjuder munskydd och handskar till att det saknas värdar som är ansvariga för att minska trängseln i två av tre affärer.

– Här ser vi nästan rakt över att det är illa, riktigt illa. Det är mycket som brister. Å andra sidan ser vi att företag ändå på något sätt steppar upp nu när larm och signaler kommer om ökad smitta. Så det har blivit bättre men just när det kommer till att undersöka arbetsmiljön och göra så kallade riskbedömningar, det är där det brister, säger Mikael Willman, regionalt skyddsombud i Malmö.

Många skyddsombud anser också att det är för mycket kunder i butikerna och att det i vissa områden av butikerna är svårare att hålla avstånd till kunderna, till exempel vid självscanning. Flera skyddsombud tror att det kommer krävas tvångsåtgärder för att arbetsgivare ska minska kundflödet

Annons

– Hur tänker man att kunden själv ska ta det här ansvaret? Så det är därför jag tror att det här måste ske genom ett arbete där arbetsgivaren organiserar hur det här ska gå till, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Kan bli aktuellt med en maxgräns för antalet kunder i en butik

Men enligt Svensk Handel gör man allt man kan för att minska smittspridningen.

– Det här är inte förhandlingsbart utan det här ska göras och anställda och skyddsombud ska involveras i det här arbetet. Och även om det sker i en klar majoritet av fallen så finns det såklart en förbättringspotential fram tills dess att alla gör det, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef för branschföreningen, till Sveriges Radio.

Han tillägger också:

– Vi kommer nog att kunna behöva sätta stopp för att släppa in folk i butikerna. Det ligger i alla parters intresse att det här fungerar. Och det är klart att vi behöver också ha ett bra samspel med våra kunder så att det finns en förståelse för att den här julhandeln blir lite annorlunda, vi måste hjälpas åt för att det här ska ske på ett tryggt och bra sätt.

Källa: Sveriges Radio och SVT Foto: TT

Läs mer:

Så påverkar de nya corona-restriktionerna din vardag

Corona och julhandel 2020 – det här är vad som gäller

Kan man gå på restaurang under corona? Det här gäller!

Annons