Artikeln innehåller reklamlänkar
Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Black Friday 2020: Här är butikerna och prylarna att fynda på rean

05 nov, 2020 
Black Friday rea på pekskärm.
I år, 2020, spår vi att näthandeln kommer gå bättre än någonsin under Black Friday – när coronaviruset satt stopp för alla härliga shoppingrundor på stan. Här är allt du bör veta om Black Friday 2020 och butikerna som har riktigt bra rea!
Annons

Videon kunde inte hittas

Fredagen den 27 november är det Black Friday 2020. Black week, alltså hela samma vecka om Black Friday, är alltså vecka 48. Och som vanligt är det Cyber Monday veckan efter – alltså den 30 november.

Vad är Black Friday?

Black Friday är kort sagt årets största rea-dag, framförallt för näthandel men det har även spridit sig till de fysiska butikerna på många håll. Black Friday, som är ett amerikanskt jippo från början, är alltid dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving.

Det finns olika bakgrunder bakom namnet "Black Friday". En tolkning härstammar från delstaten Philadelphia i USA, där namnet kommer av att dagen sas vara en av de mest välbefolkade och hektiska shoppingdagarna. Men då var namnet inget som fick riktigt fäste. En annan sägen är att namnet uppstod för att väldigt många sjukskrev sig från jobbet dagen efter Thanksgiving, som alltså alltid är på torsdagen innan Black Friday.

Annons

En lite vanligare tolkning av namnet är att butikernas röda förlustsiffror vände och blev svarta – tack vare alla de stora reorna.

Varför är det rea på Black Friday?

Black Friday ses lite som startskottet för årets julhandel. Thanksgiving är den sista stora högtiden för amerikanerna före jul, så efter den är det fritt fram att börja julpynta, julbaka och inte minst: Julhandla!

Dagen efter Thanksgiving är för många en klämdag i USA, vilket också innebär att många har tid att ge sig ut och shoppa – och om butikerna dessutom har en massa prissänkningar och reor ökar chanserna att dra kunder ytterligare.

Varför har vi Black Friday i Sverige?

Det var först omkring år 2013 som fenomenet började bli stort även här, efter att några kedjor börjat hänga på den amerikanska hypen. Sedan dess har det bara växt och idag förväntar man sig nästan att alla butiker har någon form av rea under Black Week.

Prisfesten har sedan vuxit, och nu kan man som sagt göra riktiga fynd under hela Black Week, Black Thursday, Black Friday och Cyber Monday (och dessförinnan har vi även Singles dey som ju infaller 11/11 varje år!).

Annons

Men även hetsen på prissänkningar har sitt pris. Det har uppdagats flera all av bluffreor, där kedjorna istället för att sänka priserna höjer dem, men påstår motsatsen. Så ett hett tips är att spana in och planera vad du skulle vilja fynda på Black Friday, så att du har ett hum om hur mycket varan brukar kosta, och på så sätt undvika att bli lurad.

Vad är bäst att shoppa på Black Friday?

Att bara spontanshoppa är inget vi vill rekommendera. Dels är risken att du köper på dig prylar du inte egentligen vill ha eller behöver och då bara gör av med pengar i onödan – dels bör vi alla hålla oss borta från överkonsumtion för klimatet och miljöns skull.

Gör en lista på vad du vill ha – och är det någon gång du bör satsa på kvalitet är det nu, när du kan få det till ett bättre pris än någonsin. Tänk långsiktigt! Kanske behöver du en ny vinterjacka? Eller ska ni renovera köket inom en snar framtid så är detta ett utmärkt tillfälle att fynda bra vitvaror!

Annons

Kanske kan du börja tänka i banor som julklappar redan nu?

Butiker med rea på Black Friday: Mode, skönhet, inredning, teknik

Nedan kommer vi uppdatera listan med butiker som har bra rea på Black Friday och Black Week. Men tills vi vet säkert vilka butiker det är så listar vi nu butikerna som hade bra rea förra året.

Butiker med rea på skönhet

Sephora (reklamlänk)

Kicks (reklamlänk)

Lyko (reklamlänk)

Glossybox (reklamlänk)

NordicFeel (reklamlänk)

Åhléns (reklamlänk)

Butiker med rea på mode

Lindex (reklamlänk)

H&M (reklamlänk)

Åhléns (reklamlänk)

Bubbleroom (reklamlänk)

Wakakuu (reklamlänk)

Ellos (reklamlänk)

& Other Stories (reklamlänk)

Cubus (reklamlänk)

Rizzo (reklamlänk)

Gina tricot (reklamlänk)

Cellbes (reklamlänk)

KappAhl (reklamlänk)

NA-KD (reklamlänk från Tradedoubler.com) (reklamlänk)

Afound (reklamlänk)

Butiker med rea på inredning

Åhléns (reklamlänk)

Ellos Home (reklamlänk)

H&M Home (reklamlänk)

Jotex (reklamlänk)

KitchenTime (reklamlänk)

Cervera (reklamlänk)

Homeroom (reklamlänk)

Butiker med rea på teknik

NetOnNet (reklamlänk)

HiFi Klubben (reklamlänk från Adtraction) (reklamlänk)

Foto: TT

...

Läs mer:

Guldknappen-vinnarens protest – dubblar priserna på Black Friday

White Monday och 6 andra motreaktioner på Black Friday

Annons