SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Corona och julhandel 2020 – det här är vad som gäller

20 nov, 2020 
Ibrahim Baylan och julhandel
Undvik trängsel och handla på nätet så mycket du kan. Det är uppmaningen inför årets julhandel, för att minska smittspridningen av coronaviruset och fallen av covid-19.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker vi vill njuta av efter coronaBrand logo
7 saker vi vill njuta av efter corona

Att det blir en speciell jul i år har inte undgått något. Den kommer att präglas kraftigt av coronapandemin – och under fredagseftermiddagen kallade Ibrahim Baylan, näringsminister, Karin Johansson, vd på Svensk Handel och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till en extrainsatt presskonferens inför årets julhandel.

– Mitt budskap är enkelt: går det inte att handla utan att undvika trängsel, då ska du inte heller handla, sa Ibrahim Baylan.

– Vi längtar alla efter jul, högtider, ljuspunkter i den här mörka tiden. Jul kommer vi att ha i år också, det kommer att bli julklappar. Men i år får den stora shoppingrundan ställas in.

Julhandeln 2020: Det här gäller för att undvika corona

Han uppmanar alla som kan att välja hemleverans när de e-handlar och undvika att besöka postombud mellan 15 och 18, när trängseln är som störst.

Det handlar om att ta sitt ansvar, menar han.

– Ett stort ansvar vilar på aktörerna inom handeln, för att vidta åtgärder som krävs för att minska trängseln inför reor och julhandeln, men det ligger också ett stort ansvar på var och en att agera ansvarsfullt och undvika trängsel.

Annons

Handla på nätet, börja i tid

Så här kommenterade Karin Johansson, vd på Svensk Handel:

– Väldigt många företag lägger över sin kapacitet och resurser till e-handeln, där det går. Vi jobbar stenhårt för att skapa trygga, säkra, utlämningsställen. Men också att utveckla leveranserna hem till dörren.

– Vår uppmaning till alla: sprid ut dina köp nu. Börja julklappsinköpen redan nu. Säkerställ att det inte blir trängsel vid utlämningsställen.

– Vi måste alla ta ett ansvar. Gå inte hela familjen till butiken och handla mat. Skicka en, låt resten vänta utanför. Fortsätt handla, men gör det med omsorg.

Foto: TT

...

Läs mer:

Folkhälsomyndigheten: Så här måste du tänka om du tar covid-test

Kan man gå på restaurang under corona? Det här gäller!

Jul och nyår 2020 – då får vi nya besked från FHM

Annons