Corona och julhandel 2020 – det här är vad som gäller

Ibrahim Baylan och julhandel

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att det blir en speciell jul i år har inte undgått något. Den kommer att präglas kraftigt av coronapandemin – och under fredagseftermiddagen kallade Ibrahim Baylan, näringsminister, Karin Johansson, vd på Svensk Handel och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till en extrainsatt presskonferens inför årets julhandel.

– Mitt budskap är enkelt: går det inte att handla utan att undvika trängsel, då ska du inte heller handla, sa Ibrahim Baylan.

– Vi längtar alla efter jul, högtider, ljuspunkter i den här mörka tiden. Jul kommer vi att ha i år också, det kommer att bli julklappar. Men i år får den stora shoppingrundan ställas in.

Julhandeln 2020: Det här gäller för att undvika corona

Han uppmanar alla som kan att välja hemleverans när de e-handlar och undvika att besöka postombud mellan 15 och 18, när trängseln är som störst.

Det handlar om att ta sitt ansvar, menar han.

– Ett stort ansvar vilar på aktörerna inom handeln, för att vidta åtgärder som krävs för att minska trängseln inför reor och julhandeln, men det ligger också ett stort ansvar på var och en att agera ansvarsfullt och undvika trängsel.

Handla på nätet, börja i tid

Så här kommenterade Karin Johansson, vd på Svensk Handel:

– Väldigt många företag lägger över sin kapacitet och resurser till e-handeln, där det går. Vi jobbar stenhårt för att skapa trygga, säkra, utlämningsställen. Men också att utveckla leveranserna hem till dörren.

– Vår uppmaning till alla: sprid ut dina köp nu. Börja julklappsinköpen redan nu. Säkerställ att det inte blir trängsel vid utlämningsställen.

– Vi måste alla ta ett ansvar. Gå inte hela familjen till butiken och handla mat. Skicka en, låt resten vänta utanför. Fortsätt handla, men gör det med omsorg.

Foto: TT

...

Läs mer:

Folkhälsomyndigheten: Så här måste du tänka om du tar covid-test

Kan man gå på restaurang under corona? Det här gäller!

Jul och nyår 2020 – då får vi nya besked från FHM

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: