FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så påverkar de nya corona-restriktionerna din vardag

17 nov, 2020 
vardagshändelser som påverkas av nya coronarestriktioner
Regeringen kommer nu med förslag på skärpta coronarestriktioner igen, för att bromsa smittspridningen. Så här påverkar det dig och din vardag.
Annons

Videon kunde inte hittas

På måndagen höll Stefan Löfvén presskonferens om läget för coronaviruset i Sverige just nu och meddelade att man från och med 24 november kommer att sänka deltagargränsen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till åtta personer.

– Det kommer att bli värre innan det blir bättre. Gör din plikt och ta ansvar för att stoppa smittspridningen, sa statsministern på pressträffen.

Oklart vad nya restriktionerna egentligen innebär

Vad de nya reglerna, som till att börja med kommer att gälla i fyra veckor, egentligen innebär verkar det råda förvirring kring.

Filmstaden till exempel valde först att meddela att de skulle stänga under de fyra veckorna, men tog sedan tillbaka det beslutet efter att Anders Tegnell sagt i en intervju med SR, Studio Ett, att beslutet gäller verksamheter som kräver tillstånd, vilket biografer inte gör.

Samtidigt är Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tydlig med att alla nu behöver ta ansvar och att nöjen inte bör prioriteras:

Annons

– Grundhållningen måste vara att vi avstår från allt som inte är helt nödvändigt, sa han på pressträffen.

Man vädjar nu extra mycket till alla att ta sitt ansvar för att få kontroll över coronasmittan. Även om man enligt smittskyddslagen inte har rätt att stänga ner till exempel restauranger eller förbjuda privata fester. Däremot kan smittskyddsläkare fatta beslut om att stänga enskilda serveringsställen.

Så – vad gäller då i vardagen?

Exakt vad som gäller i vardagen är inte helt tydligt. Eftersom nu varje region kan införa egna och lokala restriktioner så kan det också vara olika på olika platser i Sverige. Här är vad vi vet hittills.

Det gäller på restauranger

Redan tidigare har åtta personers-gränsen införts på restaurangsällskap. Från och med 20 november kommer enligt regeringens förslag restauranger få sluta servera alkohol klockan 22:00.

Så påverkas kollektivtrafiken av nya restriktionerna
I kollektivtrafiken gäller precis som tidigare att undvika trängsel och bara resa om man måste.

Det gäller i kollektivtrafiken

De nya restriktionerna omfattar inte kollektivtrafik. Sedan tidigare gäller att vi bara ska åka helt nödvändiga resor och att trängsel ska undvikas, om inte enskilda regioner säger annat.

Annons

Det gäller på arbetsplatser

Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är just nu att alla som kan jobba hemifrån ska jobba hemifrån. Nu avråder man också från att hålla fysiska möten med fler än åtta personer samtidigt.

Det gäller i butiker och köpcentrum

Man kan inte hindra människor från att besöka gallerior och liknande enligt lag men vi avråds från att shoppa mer än det som är absolut nödvändigt. Matbutiker och Apotek är alltså det man rekommenderar att vi håller oss till nu.

Det gäller hos gym och träningsanläggningar

Redan tidigare har Folkhälsomyndigheten och regeringen avrått oss från att gå till gym. Anläggningarna påverkas inte av de nya bestämmelserna men ska kunna se till att trängsel undviks för dem som, trots avrådan, väljer att gå dit.

Så påverkas gymmen av nya coronarestriktionerna
Många gym väljer att hålla öppet även om vi avråds från att gå dit.

Det gäller på idrottsevenemang

Maxpublik på tävlingar och matcher, som fortfarande får arrangeras, är åtta personer. Så att spela för publik är inte aktuellt just nu.

Annons

Än så länge har det inte kommit några tydliga restriktioner vad som gäller barn- och ungdomsidrott.

Det gäller konserter och kulturevenemang

Regeringen tog vid pressträffen tillbaka det så kallade trubadurundantaget som infördes i oktober. Det innebar att publik, sittande på säkert avstånd från andra sällskap, kunde tillåtas vid vissa evenemang.

Konserter, och alternativa konserter samt kulturevenemang blir alltså inte aktuellt under de fyra veckorna framåt från 24 november.

Det gäller på biografer

Vad som gäller här är fortfarande oklart. Man måste kunde undvika trängsel men om man får ha fler än åtta besökare efter 24 november vet man ännu inte.

Enligt Sveriges Radio så har Mikael Dambergs pressekreterare svarat att biografer gäller som allmän sammankomst och därför omfattas av nya restriktionerna.

Samtidigt har statsepidemiolog Anders Tegnell sagt att bio inte kräver tillstånd och därför inte omfattas. Här inväntar man ännu besked på vad som egentligen gäller.

Foto: TT

LÄS MER:

Experter: Därför kan du smittas av corona flera gånger

Så smittar corona – trots att du inte har symtom

Så lång är inkubationstiden för coronaviruset

Annons