Kan man gå på restaurang under corona? Det här gäller!

Kan man gå på restaurang under corona? Det här gäller!

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I början av november infördes skärpta regler för sällskap på restaurang. Fler än åtta personer fick inte längre sitta vid samma bord på en restaurang. Dessutom låg det på serveringsstället att informera och se till att gästerna höll social distansering till varandra och var införstådda med restaurangs sätt att minimera smittspridning.

Men det stannade inte där, i början av denna vecka kom ytterligare en restriktion som omfattade restauranger och barer. Nu skulle alla platser som erbjöd alkoholservering få sluta servera alkohol efter klockan 22.00 och sedan stänga sin verksamhet för dagen senast 22.30. MåBra reder ut de vanligaste frågorna – och vad de nya restriktionerna innebär för dig.

Får man gå på restauranger, barer eller caféer under covid-19?

I nuläget finns inget förbud mot att besöka restauranger, barer och caféer. Däremot så avråder regeringen och Folkhälsomyndigheten från att vistats i miljöer där det finns många människor. Så länge du följer de övriga rekommendationerna och verksamhetens arbete mot smittspridning är det alltså lagligt att besöka platserna. Du ombeds dock att även undvika kollektivtrafik så om det är möjligt, försök ta dig dit på ett så corona-säkert sätt som möjligt.

Vems ansvar är det att man håller avstånd till varandra?

Den är den som driver ett serveringsställe som ska vidta lämpliga åtgärder för att trängsel undviks på de inom- och utomhusytor som besökare har tillträde till. Av Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, framgår att besökare ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap. Även om detta framgår av de allmänna råden innebär det att tillsynsmyndigheten kan ställa krav på verksamheten att ha längre avstånd mellan sällskap. Men även om företaget har det stora ansvaret att besökare håller avstånd inne på verksamheten har du som kund också ett ansvar att följa riktlinjer som verksamheten ger.

Hur stora sällskap får man vara på restauranger och barer?

Antalet besökare i ett och samma sällskap vid ett bord eller en bardisk får vara max åtta. Är sällskapet större kan antingen verksamheten dela upp sällskapet eller neka sällskapet att komma in. Detta för att verksamheten ska kunna minska trängseln på bästa sätt.

Det här ska du tänka på när du går på restaurang eller pub

Även om verksamheterna har det större ansvaret att minska smittspridning i lokalen så finns det några saker du kan göra för att hjälpa till.

  • Tvätta och sprita händerna noga under kvällen.
  • Undvik köer vid garderober och toaletter – kan du vänta tills kön har försvunnit så gör det.
  • Om ni ska köpa något från baren utse en person som får ta hela sällskapets beställning.
  • Håll avstånd till andra gäster – hälsa inte på någon genom ett handslag eller en kram. En vink på avstånd är tyvärr det som gäller i dessa tider.
  • Försök anpassa när ni lämnar verksamheten. Vid till exempel en stängning kan det vara många som ska ut ur lokalen samtidigt och det riskerar att bli trångt – se därför till att lämna platsen lite tidigare.

Källa: FHM Foto: TT

Läs mer:

Jul och nyår 2020 – då får vi nya besked från FHM

Kändisarnas reaktioner på de nya hårdare restriktionerna

Så påverkar de nya corona-restriktionerna din vardag

Mer innehåll från MåBra
Dela på: