Experterna: 3 tips för underbart sex trots att du är trött

Trött par i sängen.
4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag
0:51

Efter reklamen: 4 enkla knep som ökar sexlusten i en stressig vardag

(0:51)

Slå på ljud

Det finns många positiva hälsoeffekter av att ha sex och flera negativa av att sluta ha sex. Det kan därför vara värt att prioritera sexlivet då det kan göra oss lugnare, friskare och gladare. Men givetvis ska man inte ha sex om man inte vill det.

Dock är vi nog många som i perioder fastnar i att man gärna skulle vilja ha sex men är på tok för trött för det. Efter dagens alla måsten finns helt enkelt inte orken kvar.

En sexlös relation – håller det i längden? Experten svarar

3 tips för skönt sex när du är sömnig

Då kan de här 3 tipsen, inspirerade av Well+Good, vara värda att prova om man ändå skulle vilja försöka dra nytta av fördelarna med sex trots tröttheten. De kan hjälpa er att få en underbar och tillfredsställande stund i sänghalmen ändå.

Det är sexologen och relationsexperten Sadie Allison samt sexterapeuten Shannon Chavez som delat med sig av råden.

1. Kom ihåg att sex är mer än penetrerande samlag

Det kan vara lättare att se till att alla är tillfredsställda trots trötthet om man ser på sex som någonting brett och inte bara fokuserar på penetrerande samlag. När man är trött kan det ju vara ännu underbarare med bekräftelse och intimitet utan någon jätteansträngning.

För många kvinnor uppnås orgasm lättast via klitorisstimulans snarare än penetrerande sex, vilket då kan vara att föredra om målet är orgasm och man är väldigt trött.

Så långt är det optimala samlaget, och så länge pågår det normalt

2. Prova mysiga positioner som inte är krävande

Det kanske inte är läge att ge sig i kast med otroligt avancerade positioner när man är trött, det avskräcker ju vem som helst. Prova i stället positioner som snarare är mysiga än ansträngande. Varför inte skeda?

Det kräver inte mycket ansträngning och för er fysiskt närmre varandra. Ni kan också testa att ha långsamt och ”slött” sex.

– Lat sex är bra sex, eftersom allt sex leder ett steg närmre större anknytning, säger Shannon Chavez till Well+Good.

Experterna: Här är missarna nästan ALLA par gör i sängen

3. Ha sex på eftermiddagen i stället för kvällen

På eftermiddagen har vi naturligt högre nivåer av hormonet kortisol samtidigt som vi har lägre nivåer av hormonet melatonin än vad vi har sent på kvällen. Kortisol gör oss alerta medan melatonin gör oss sömniga.

Det kan därför vara värt att prova att tidigarelägga sexet så att det inte blir det sista man ger sig på innan man ska gå och lägga sig. Om ni jobbar på distans eller slutar tidigare någon dag kanske sex ännu tidigare också kan vara något att testa?

Om det inte går att tidigarelägga kan man istället försöka att få in annan intimitet för att stärka er relation, som att kramas eller hålla ögonkontakt med jämna mellanrum. Vem vet kanske väcks lusten då ändå trots att du är trött?

Källa: Well+Good

Foto: TT

Utvald läsning