RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Kalle Norwald: Så pratar du om sex i en ny relation

08 apr, 2021 
kalle norwald från gift vid första ögonkastet
I Gift vid första ögonkastet ser vi hur paret Sofia och Anton kämpar med kommunikationen kring sex. Men hur gör man egentligen för att prata sex med en ny partner? MåBra har pratat med Kalle Norwald, sexolog från programmet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Här är deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet” - se klipp från den nya säsongenBrand logo
Här är deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet” - se klipp från den nya säsongen

Att prata om sex i en relation, inte minst i en ny relation, kan vara svårt. I Gift vid första ögonkastet uppstår olika situationer mellan paren. I ett av avsnitten har Sofia och Anton problem med att prata om sex och får då hjälp av Kalle Norwald.

Se ocksåKalle Norwald och Christina Schollins bästa kärlekstips.

Sexkartan från Gift vid första ögonkastet

De får bland annat använda sig av en sexkarta. Kalle berättar att många par har hört av sig till honom efter programmet med frågor om hur man använder sexkartan.

– Sexkartan är ett verktyg för att öppna upp kommunikation om sex i ett förhållande, säger Kalle Norwald.

Så använder ni sexkartan:

1. Ta fram papper och penna och skriv upp ordet “sex” i mitten av pappret. Runt om ordet skriver ni upp sexställningar som ni gillar, varför man har sex, fantasier ni har, ställen ni gillar att ha sex på med mera. Allting som ni associerar med sex helt enkelt.

Annons

2. Hitta gemensamma nämnare. Kanske har ni båda skrivit upp att ni gillar att hångla eller att ni fantiserar om en trekant, detta och annat gemensamt kan ni utveckla mer.

3. Jämför era olikheter. Gillar en av er att ha sex i duschen och en att ha sex i hallen? Diskutera igenom om ni kan tänka er att testa det som din partner gillar.

Kalle Norwald om att prata om sex

Kalle Norwald menar att det inte är ovanligt att även nya par hör av sig till honom för att få hjälp att prata om sex.

– Ofta beror problemen på att livet kommer emellan. Allt är mysigt men det kanske är fullt upp med jobb och studier och då finns det ingen energi över till sex, säger han.

Förutom sexkartan har Kalle några andra tips som kan hjälpa kommunikationen på traven.

Adressera ämnet genom att säga “det här är ett tema som är viktigt för mig”.

– Det kanske kommer ett kännas jobbiga till en början men tänk på att man inte dör av saker som är jobbigt, säger Kalle Norwald.

Etablera samtal om sex tidigt. Om man etablerar vanan tidigt finns alla förutsättningar att göra det till något mindre laddat.

Prata med utomstående om ert sexliv, till exempel en terapeut. Det kan räcka med något enstaka samtal. Här kan du också få tips på intimitetsövningar som är bra för att lära känna varandra bättre.

Foto: TT

Annons