RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Sexologen Kalle Norwald: Därför bör du uppskatta ditt ”tråkiga” sex

27 okt, 2021 
Sexologen Kalle Norwald ler och tittar in i kameran
”Att förvänta sig fyrverkerier varje gång man har sex är som att tänka att man ska äta en avsmakningsmeny varje gång man äter en måltid”, säger sexologen Kalle Norwald och slår ett slag för vardagssexet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 anledningar till att par slutar ha sexBrand logo
8 anledningar till att par slutar ha sex

Sexologen Kalle Norwald möter dagligen i sitt arbete par eller individer som känner sig stressade eller missnöjda över att de inte har ”bra” sex. Ofta beskrivs det som en rädsla för att den tappade sexlusten aldrig ska komma tillbaka, eller som en sorg över att kanske behöva lämna en partner man egentligen tycker väldigt mycket om – men där sexlivet inte fungerar.

Dessa känslor kan uppstå ur många olika saker, men många gånger upplever sexologen att förväntningarna på vad man tror ett bra sexliv bör vara – i själva verket kan vara det som sätter griller i huvudet på oss.

Relationella ofta viktigare än det sexuella

Sex är bra för kroppen på många sätt och att ha passionerat sex är så klart superhärligt. Men något Kalle Norwald märker i sitt yrke är att det man upplever som bristande sexliv, ofta kan vara grundade i andra känslor än det uteblivna samlaget.

Annons

– Jag skulle säga att saknaden oftast har ursprung i det relationella snarare än det sexuella. Känslan av att känna sig bekräftad och sedd av sin partner, det är ofta mycket viktigare än själva akten, förklarar Kalle.

Underskatta inte vardagssexet

Den här uppskattningen är något man bör sträva efter att ge varandra i vardagen, snarare än att försöka uppnå ”fyrverkerier” varje gång.

– Vi skulle kunna bli så mycket mer harmoniska i vårt sexliv om vi inte hade så höga förväntningar. Att förvänta sig fyrverkerier varje gång man har sex är som att tänka att man ska äta en avsmakningsmeny varje gång man äter en måltid. Varför gör vi det just med sex? – frågar Kalle sig och fortsätter:

– Det sätter en oerhörd hög ribba, vilket är väldigt synd, eftersom det leder till press på en själv och sin partner. Jag tror man kan vinna mycket på att se förtjusningen i snabbisen i tvättstugan – men också att det finns andra uttryck för sex än bara det klassiska penetrerande samlaget.

Annons

Jämför dig inte med andras sexlust

De flesta mår bra av att ha ett regelbundet sexliv. Vad det innebär är dock väldigt individuellt både vad det gäller hur ofta man trivs att ha sex och på vilket sätt man tycker om att ha sex. Något som kan skava om man börjar jämföra sin egen sexlust med andras.

– Vi influeras oerhört mycket av populärkulturen som sänder ut budskapet att vi ska vara kåta, glada och tacksamma mest hela tiden. Men det går ju inte. Vi har ett liv som inkluderar ganska mycket annat, och att då tro att sexualiteten alltid kommer kunna vara prio ett hos alla är inte rimligt, säger Kalle och fortsätter:

– Det ser jag även hos par – att man speglar sig mycket i hur den andras sexlust ser ut, och där det ofta blir den med lägre sexlust som känner en stress över att inte räcka till. Det blir sällan bra om man jämför sig med andras sexlust.

Annons