RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Christina Schollin och Kalle Norwalds kärleksord – för bra relationer

09 jul, 2021 
Kalle Norwald och Christina Schollin
Christina Schollin, 83, har hållit ihop med maken Hans Wahlgren, 84, i 64 år och ännu är de mycket lyckliga. Detta ord menar hon är det vackraste hon vet, och anledningen till varför deras relation fungerat så bra. Sexologen och terapeuten Kalle Norwald håller med.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Christina Schollin och Hans Wahlgren gästar Tillsammans med StrömstedtsBrand logo
Christina Schollin och Hans Wahlgren gästar Tillsammans med Strömstedts

Under sommaren spenderar man ofta mer tid än vanligt med sin partner, och det kan hända att man bråkar mer. Ett klassiskt men tråkigt mönster är också att skilsmässostatistiken går upp i början på hösten. I fredagens TV4:s Nyhetsmorgon gästar skådespelaren Christina Schollin och terapeuten och sexologen från Gift vid första ögonkastet, Kalle Norwald, för att prata om hur man undviker att hamna där.

Det menar Christina Schollin har varit nyckeln till ett långt och lyckligt äktenskap för henne och maken Hans Wahlgren.

”Bejaka” – Christina Schollins vackraste kärleksord

För att trivas och må bra i en relation under många år – och inte bara stå ut över sommaren, menar Christina Schollin att man måste bejaka vandra. Något hon beskriver som det vackraste ord hon vet. På frågan hur man gör det så svarar hon:

Annons

– Man säger ja till varandra. Man har sagt ja till varandra en gång om man är gifta, men man ska fortsätta säga ja till varandra. Och inte sätta upp kalla handen eller vara en nej-sägare. Man ska fortsätta att lyfta varandra, berika varandra.

Kalle Norwald – ”Vi behöver också bejaka ilska”

Sexologen Kalle håller med Christina men tillägger också att det är viktigt att bråka snyggt.

Christina Schollin och Kalle Norwald i TV4:s Nyhetsmorgon
Christina Schollin och Kalle Norwald diskuterar relationstips i Nyhetsmorgon. Foto: TV4.

– Jag tycker Christina slår huvudet på spiken här. Han fortsätter:

– I västvärlden har vi en ganska dålig relation till ilska generellt sett, vi tänker att ilska ska undvikas till varje pris och det är ju recept för katastrof vågar jag nog ändå säga i det långa loppet. Man behöver ju också bejaka ilskan.

Bråk och konflikt tillhör en relation på ett eller annat sätt, men det hur man gör sams som är viktigt poängterar Kalle. Att man respekterar varandra och värdesätter att lösa det man är osams om.

Annons

Sexologen – de vanligaste problemen folk söker hjälp för

Kalle Norwald som är terapeut men med inriktning mot sexologi träffar mycket par där lustarna skiljer sig och skapar problem i relationen. Det kan helt enkelt handla om att man har olika behov av sex, eller att någon varit otrogen, vill utvecklas i sin sexualitet eller att man har allmänt svårt att kommunicera.

– Jag brukar lite slarvigt säga att det egentligen är omöjligt att ha helt identiska lustar både till sexualitet och sysselsättning – just för att vi är olika personer. Och det ska man också bejaka för de här olikheterna kan ju också berika relationen om man låter dem.

Vidare menar han att det inte bara är viktigt att hela tiden bejaka sin lust och vara sexuellt aktiv, utan att det också kan vara viktigt för sin sexuella hälsa att få säga nej då man inte känner för det.

Annons