RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Så vet du om du träffat den rätta – 5 tecken som avslöjar

30 nov, 2020 
AvHanna Carlsson
Så vet du om du träffat den rätta – 5 tecken som avslöjar
Ibland behöver man inte en lista för att kunna känna att man har träffat den rätta. Men om man är osäker så finns det några tecken som faktiskt kan bekräfta att magkänslan stämmer och att ni är som gjorda för varandra.
Annons
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021Brand logo
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021

För att en relation ska ha en chans att hålla på lång sikt så finns det några grundläggande ingredienser som måste finnas i relationen. Det kan handla om att ge varandra bekräftelse och att känna sig bekväma med att kommunicera kring stort som smått.

Och kanske har er relation just det. Kanske är den till och med så bra att du är övertygad om att du träffat helt rätt. I så fall – stort grattis! För dig som är lite osäker så finns det några tecken som faktiskt kan bekräfta att magkänslan stämmer och att ni är som gjorda för varandra.

5 sätt att se om man träffat den rätte

1. Du kan vara den du är

Det kan låta så enkelt men samtidigt vara så svårt att våga släppa taget och öppna sig helt för en annan människa. Men har du träffat rätt så finns det inget orosmoln i bakhuvudet som ifrågasätter om det du sa var smart nog eller om du måste bevisa hur varm och rolig du är. Är det rätt så ska miljön mellan er vara så trygg att du kan leva ut till fyllo och bjuda på hela dig – både det som är bra men också de mindre charmiga sidorna.

Annons

2. Ni delar samma eller liknande värderingar

Man måste inte tycka lika om exakt allt. Faktum är att det ibland kan vara olikheterna som gör att ni passar så bra ihop. Det kan jämföras lite med ett pussel, där man behöver olika bitar som kompletterar varandra för att bygga klart det färdiga motivet. Trots det finns det faktiskt några värderingar och visioner som måste vara hyfsat synkade. Er syn på livet och vad ni vill få ut av det måste trots allt ha några gemensamma nämnare. Det kan handla om stora frågor, som om ni vill ha barn eller vart ni vill bo men också mindre vardagliga saker som hur ni ser på ansvarsområden hemma eller vad ni helst spenderar er gemensamma tid på. Här är till exempel fem frågor ni aldrig ska kompromissa om.

3. Du får vara din egen person

Vi har i en tidigare punkt konstaterat att det är viktigt att känna sig trygg med att vara den man är, men det är lika viktigt att få vara sin egen person. För även om ni delar många gemensamma saker i er relation så är ni trots allt två separata och unika människor med egna tankar och känslor. Ni måste inte dela samma intressen eller ha ett likvärdigt behov av att umgås med vänner. Även om din partner tycker om att måla så måste du inte haka på hens målarkurs om du inte delar den passionen. I en bra relation finns det två unika och egna personer som väljer att vara tillsammans. Och för att du ska kunna känna att det är ett självmant val måste du också veta vad du vill och känner.

Annons

4. Er relation är ett pågående arbete

Saker förändras och det gör också relationer. Den rätta förstår detta och är villig att lägga in arbetet för att få relationen att hålla. Även om det stundtals kan vara jobbigt och under de perioder er relation kräver mer arbete, så är det fortfarande viktigt att ni kan jobba ihop som ett lag.

Förutom att arbeta med mål som stöder och förbättrar er relationen, kommer den rätta att uppmuntra och hjälpa dig att arbeta med dig själv och de saker som är viktiga för dig. Om du är osäker på den här punkten finns det faktiskt sätt att testa hur bra er relation egentligen är.

5. Du litar på din partner fullt ut

Den rätta bevisar gång på gång att personen är pålitlig, ärlig, principiell och fullständigt närvarande. De vet på förhand vem de är och ger dig förutsättningarna för att du ska kunna lita på dem fullt ut. Ett enkelt sätt att testa din partners karaktär är att kolla på hens andra relationer – hur personen beter sig i dem säger mycket om hur han eller hon är som person.

Källa: Psychologytoday Foto: TT

Läs mer:

5 vanliga kriser i långa relationer – så tacklar ni dem

Så får du mer meningsfulla relationer – och räddar de som gått utför

Experten: Dessa relationsproblem kan parterapi generellt inte lösa

Annons