RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 frågor par behöver vara eniga i om relationen ska hålla

12 nov, 2020 
AvMåBra Redaktionen
par i lycklig relation
Alla förhållanden innebär kompromisser men det finns några frågor man inte ska ge sig i. Här är fem ämnen som är avgörande för om relationen ska hålla.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässaBrand logo
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa

I alla förhållanden krävs en viss kompromiss och flexibilitet, och att man möts i mitten för att komma överens. Till exempel måste du kanske acceptera att din partner ibland vill ha en kväll med sina vänner, även om du hade föredragit en romantisk kväll tillsammans. Eller att din partner vill ha pizza på fredagskvällen istället för tacos som du älskar ….

Lyckligtvis är de flesta kompromisser små och obetydliga och inte något som kommer att vara avgörande för förhållandet. Det finns dock några frågor som det är absolut nödvändigt att par är överens om om förhållandet ska fungera på lång sikt.

Viktigt för ett långvarigt förhållande

– Om paret inte är överens om dessa absolut viktiga frågor kan det leda till negativa känslor som ilska, irritation, frustration och bitterhet. Sannolikheten är hög att det då inte kommer att bli ett långvarigt förhållande.

Det säger Ingrid Blessom, som är psykolog och sexolog vid Institutionen för klinisk sexologi och terapi. Ett bra råd är att prata med din partner då och då, om hur hen förhåller sig till dessa viktiga frågor. Har hen inte har samma önskningar som du, borde du vara trogen mot dig själv och dina värderingar.

Annons

Inte alla utmaningar kan lösas

Cirka 70 procent av problemen som par har kan faktiskt inte lösas, enligt Gottman, en av de mest kända forskarna om relationer.

– Detta beror på att problemen verkligen härrör från djupare saker som kärnvärden och vad som motiverar oss och är viktigt för oss, säger Lillian Rydning, psykolog.

Det är svårt att få till bra kompromisser eller lösningar på dessa saker, eftersom en möjlig lösning snabbt känns otillfredsställande. Om samma ämne kommer upp om och om igen, kanske du slår huvudet mot ett sådant "olösligt" problem.

par i lycklig relation
Man behöver inte vara överens om allt, men några frågor är avgörande!

– Det betyder att när du väljer en partner väljer du också vilka saker du kommer att diskutera de närmaste åren. Nyckeln är därför att välja en partner som är så lik dig själv som möjligt inom de områden där du inte kan kompromissa. När det gäller kärlek spelar lika barn så absolut bäst, säger hon.

Annons

Men även om ett problem är olösligt kan man i många fall fortfarande lära sig att leva med det. Det i sig är därför inte nödvändigtvis ett tecken på att du har fel partner, enligt Rydning.

Existensfrågor är viktigast

– Det viktigaste är att komma överens om existentiella frågor och idéer. Hur vill du leva livet, vad är din grundläggande tro, hur många barn vill du ha, hur vill du fördela inkomster och kostnader?

Detta berättar Thomas Winther, som är familjeterapeut och sexolog. Om du inte håller med om sådana frågor kan det ofta hjälpa till att skapa problem.

– En annan fråga som du bör komma överens om är hur ofta du vill ha sex. I början av ett förhållande har du vanligtvis mycket sex, men det är viktigt att komma överens om hur mycket sex du vill ha på lång sikt. Om en behöver sex varje dag, medan den andra tycker att det varar ett par gånger i månaden, kommer det att påverka förhållandet på lång sikt, säger han.

Annons

5 frågor som ni behöver vara eniga om

Experterna har samlat några av de viktigaste frågorna som är avgörande i ett förhållande. Här är fem av dem.

par i lycklig relation
Är ni överens i de viktigaste frågorna har förhållandet förutsättningar för att hålla länge.

1. Monogami

Det är viktigt att ni är överens om frågor relaterade till monogami. Att kompromissa i denna fråga kommer att leda till enorm smärta och konflikt.

– Om ni inte är överens i den här viktiga frågan är ni förmodligen inte en bra match, säger Blessom.

Att kompromissa på denna punkt leder oftast till konflikter och sårade känslor. Att leva i ett monogamt eller öppet förhållande är något som kräver att båda är överens om vad som gäller till hundra procent.

2. Äktenskap

Om äktenskap är viktigt för dig ska du inte ge upp det, oavsett hur mycket du älskar din partner.

Annons

– Kanske har du sedan barndomen föreställt dig hur ditt bröllop kommer att bli. Oavsett om det är ett kyrkbröllop eller ett utomhusbröllop i naturen så bör du hålla fast vid denna önskan. För många är bröllop själva symbolen för engagemang, och ett tecken på att partnern verkligen vill vara med dig, säger Blessom.

Om det är viktigt att gifta sig kan det känna sig osäkert att leva i ett förhållande där ni inte har lovat varandra att leva tillsammans för alltid.

– Kanske ännu värre är känslan av att nekas något du verkligen vill ha. Att vara i ett förhållande där du inte får denna trygghet kan leda till ilska, frustration och besvikelse över förslaget som aldrig kommer, säger hon.

3. Barn

Om det är viktigt för dig att få barn bör du inte ge upp din önskan.

– För många är att ha barn något de har sett framför sig hela livet och något som är en naturlig del av ett förhållande. Om det är viktigt för dig att få barn bör du inte kompromissa inom detta område, säger Blessom.

Annons

Detsamma gäller om du vet att du inte vill ha barn. Då ska du inte ingå ett förhållande med någon som vill ha barn.

– Om du är kristallklar över att du inte vill ha barn är det viktigt att vara ärlig om det från början. Om inte, kan din partner känna sig lurad eller ledd bakom ljuset efteråt, säger hon.

Du bör förstås inte heller försöka pressa eller tvinga någon annan att skaffa en bebis med dig. Det här är beslut som ni bör ta tillsammans.

4. Kärnvärden

Kärnvärden är de värden som styr ditt liv och beteende. Du ska inte vara med någon som vill att du ska äventyra din moral och dina värderingar.

– Kärnvärdena fungerar som en inre kompass som styr ditt liv och de val du gör. Vad du definierar som dina kärnvärden är upp till dig, men typiska kärnvärden kan vara religion och politiska åsikter, miljöskydd, djurrättigheter eller jämställdhet, förklarar Blessom.

Om din partners kärnvärden är helt annorlunda än dina, är det en bra indikation på att det kanske inte fungerar på lång sikt.

Annons

5. Personlighet och karaktär

Det är naturligtvis möjligt att ändra sig till en viss grad genom att få mer insikt eller ändra sättet du kommunicerar på. Men du kan inte ändra någons karaktär och natur.

– Personligheten har visat sig vara relativt stabil under hela livet, så det är sällan lyckat att vara med någon med avsikt att ändra hens personlighet, säger Blessom.

Om en person verkar visa liten förmåga att se dina behov och önskningar i början av relationen, är sannolikheten stor att det är just dessa egenskaper du måste leva med om förhållandet utvecklas till ett långvarigt förhållande.

Bör ompröva förhållandet

Om du har ett förhållande med någon som inte håller med dig i en av dessa fem frågor, kanske du vill ompröva ditt förhållande.

– Att kompromissa på några av dessa områden kan leda till mycket smärta och frustration i förhållandet. Det kan skaka din egen självkänsla och identitet, det vill säga vem du är och vad du värdesätter mest med dig själv, säger Blessom.

Text: Marie Kvitrud/KK Foto: TT

LÄS MER:

Ny studie: Här är de 9 vanligaste relationsproblemen

4 tips för att hitta tillbaka till varandra i en relation

Så får du bättre sex efter 40 – sexologernas bästa tips

Annons