4 nödvändiga ingredienser i en kärleksfull relation

kärleksfull relation

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Vad är egentligen hemligheten bakom en lyckad relation? Det är förstås inte lätt att veta men psykologen och parterapeuten Suzanne B. Phillips listar fyra saker som hon menar är väldigt viktiga för att fortsätta ha ett kärleksfullt och långvarigt kärleksförhållande, hos Psychology Today.

1 Att se varandra, och på varandra

I början när vi träffar en partner så är det inte ovanligt att vi tittar varandra djupt i ögonen och tittar på varandra mycket och ofta. Det är lätt att glömma det så småningom och istället se på mobilen, att göra-listan och tv:n.

Philips menar att par som ser varandra i ögonen när de säger hej då och hej till varandra varje dag, eller bara stannar upp och gör det när de dricker en kopp kaffe, bekräftar sin relation. Tänk bara på hur mycket vi kan ”säga” till vår partner bara med en blick!

2 Skratta tillsammans

Skratt gör oss gott på många olika sätt, vi kan må bättre ganska direkt efter ett bubblande skrattanfall och livet kan kännas lättare. Par som kan skratta tillsammans menar Philips kommer närmre varandra och se lite lättare på saker som annars kan bli onödigt stora.

Studier har visat att humor är något vi attraheras av. Vi förknippar det med lekfullhet och en förmåga att ta oss igenom de jobbigare stunderna i livet.

Kan vi skratta åt oss själva är det också större chans att vi kan skratta åt annat som händer, att vi har lättare att förlåta och gå vidare.

3 Släppa taget

Alla bråkar emellanåt, ingen relation är en spikrak resa. Men för att komma vidare tillsammans måste man också kunna släppa saker. Att inte behöva ha rätt och vinna varje diskussion är viktigt för att man ska kunna bevara gnistan och inte fastna i att älta.

Par som kan släppa saker har lärt sig att ursäkter kan komma i olika former och att gemenskapen är viktigare än att vinna. Att man kan ge och ta och lita på att det i längden ger mer.

4 Tala om vad man tycker

I lyckliga förhållanden låter man sin partner veta vad hen betyder för en och tar inte hen för given. Man bekräftar sin partner på olika sätt och får den andra att känna sig omtyckt.

Man fortsätter helt enkelt tala om för varandra vad den andra betyder och tar aldrig för givet att den andra redan vet.

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

Relationstips från kärleksparet som varit gifta i 85 år

Så får du mer meningsfulla relationer – och räddar de som gått utför

5 frågor par behöver vara eniga i om relationen ska hålla

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: