4 enkla sätt att testa hur bra er relation egentligen är

24 nov, 2020 
bra relation
Går det att se på ett par i en relation om de är lyckliga och kommer att hålla ihop länge? Enligt en ny studie kan ni testa hur bra er relation är – bara genom att stämma av fyra punkter.
Annons
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Kan du se på din partner vad hen känner för dig? Och kan man bara genom att studera sin partner ta reda på om man kommer att hålla ihop länge? Jamen det kanske man faktiskt kan.

Framgångsfaktorerna i långa, lyckliga relationer

Forskare som studerar relationer har i evigheter lagt stor vikt vid att hitta nycklarna till att förutspå om par kommer att hålla ihop – och vad i så fall framgångsfaktorerna i de här långa och lyckliga förhållandena är.

En stor del tror man ligger i hur paren kommunicerar med varandra. Det kan i allra högsta grad avgöra om de kommer att fortsätta trivas tillsammans.

Hittills har man också bland annat kommit fram till att i relationer som håller länge, och fungerar som bäst, så har man förmågan att inte lägga för mycket vikt vid problem och de eventuellt negativa sakerna i förhållandet.

Det positiva måste överväga det negativa

Recept.se Nyhetsbrev

Enligt en ny studie från University of California så måste de positiva känslorna i ett förhållande överväga de negativa. Om du känner dig tillräckligt lycklig i en relation så lägger du helt enkelt mindre vikt vid de negativa sakerna.

Annons

Men vad är det då som får oss att känna lycka i en relation? I studien testade man tesen att det har att göra med hur synkade man känner sig i en relation.

Till exempel om man kan se på sin partner och förstå vad den andra tänker, om man har förmåga att kommunicera med varandra – mer än verbalt.

Forskarna testade hur par kommunicerar

Forskarna studerade par som videofilmats under olika samtal. Man såg på något som de kallar positiva resonansen mellan par, det vill säga hur paren svarar på varandras ord och beteenden, med just ord eller beteenden.

Till exempel såg man om paren kunde reagera med humor på sådant som skulle kunna upplevas som problem i ett förhållande. På sådant som ni helt enkelt inte är helt överens om.

De testade relationerna genom att titta på:

  1. Om paret visar på humor i samma situationer.
  2. Om paret sätter huvudet på sned vid samma tillfällen.
  3. Om paret använder kärleksfulla uttryck när de pratar med varandra.
  4. Om paret pratar med en kärleksfull ton till varandra.

Man jämförde sedan resultaten från videosessionerna med hur deltagarna hade uppskattat hur lyckliga de var i sina förhållanden. Resultatet: Ju mer synkade man var, desto bättre trivdes man i sina relationer.

Annons

Ju mer synkade desto större sammanhållning

Slutsatsen i studien blev att man genom att ofta spegla sin partner positivt kan främja känslor av att man hör ihop. Genom att testa sitt förhållandes frekvens av positiv resonans, stämma av det ofta, kan man också jobba på att göra förhållandet bättre hela tiden.

Stämmer av gör man alltså genom att se på hur ofta man har humor i samma situationer, om man speglar varandras kroppsspråk (som att sätta huvudet på sned) och om man pratar kärleksfullt med varandra – både i ton och uttryck.

Källa: Psychology Today Foto: TT

LÄS MER:

Experten: här är relationsproblemen parterapi generellt inte kan lösa

Sexologens tips: Hitta lusten igen – så lyckas ni

4 nödvändiga ingredienser i en kärleksfull relation

Annons