RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

5 vanliga kriser i långa relationer – så tacklar ni dem

16 okt, 2020 
AvHanna Carlsson
Varje relationer har sina toppar och dalar. För de som har hållit ihop länge finns det dock några kriser som är återkommande. MåBra listar de 5 vanligaste kriserna som uppstår i långa relationer – och hur ni tar er igenom dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska haBrand logo
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Små eller stora kriser kan uppkomma i alla relationer. För de som har hållit ihop ett tag kan vissa kriser eller problem dock återkomma. Därför har vi, med hjälp av Huffington Post , samlat några av de vanligaste kriserna som kan uppkomma i en längre relation – och hur ni tar er igenom dem.

1. Ni känner er mer som vänner än som ett par

Det krävs arbete för att hålla gnistan vid liv i en relation. Inte minst när vardagen med alla måsten liknar ett enda stort Tetris-spel. Om ni inte jobbar aktivt med att hålla glöden uppe finns risken att er relation börjar likna en stark vänskap snarare än en kärleksfull parrelationer.

Möjlig lösning: 

2. Ni tycker ert liv har börjat kännas tråkigt

När man är nykär krävs det ganska lite för att vardagen och relationen ska kännas spännande och fartfylld. Efter ett par år tillsammans är det dock vanligt att komma in ett vardagligt lunk med rutiner och alldagliga bestyr. Enligt psykoterapeuten Tina Tessina är detta ofta ett tecken på att ni har börjat ta varandra för givet.

Annons

Möjlig lösning:

Våga ta risker. Sätt er ner och prata om hur ni vill leva ert liv, om det är några drömmar ni skulle kunna förverkliga eller om det är något ni behöver göra i er relation för att bryta ekorrhjulet. Gör något annorlunda och gör det tillsammans – oavsett vad det är.

3. Ert sexliv har svalnat

Det är vanligt att sexlivet kan gå i vågor under relationens gång. Men är man inte uppmärksam på svackorna så kan det sluta i att sexlivet hamnar på paus under en längre tid. Det är naturligt och anledningarna kan vara många. Att få barn, lida av sömnproblem eller att känna sig stressad är bara några faktorer som kan påverka lusten. Men även om sex inte är allt i en relation så finns risken att man kan glida ifrån varandra känslomässigt om svackan pågår en längre tid.

Möjlig lösning:

4. Er toleransnivå är lägre

Tidigt i en relation ser vi ofta förbi eventuella brister hos en partner. Små ovanor som din partner har är lättare att acceptera när allt annat i relationen känns nytt och spännande. Men längre in i en relation kan tålamodet för de små egenheterna minska. Istället uppstår en tyst krigsföring och det är inte längre lika charmigt att din partner gång på gång glömmer att ställa in disk i diskmaskinen.

Annons

Möjlig lösning:

Försök se dig och din partner som ett team och inte som två motståndare. Med största sannolikhet gör din partner inte ovanorna med flit. Det är även lätt att missa sina egna ovanor. Gör en lista tillsammans med din partner om de små ovanorna ni upptäcker tar energi från er relation. Finns det något som ni upplever är extra jobbigt? Försök jobba på det och utvärdera om det gör vardagen lite bättre för er båda.

5. Ni har slutat fira era milstolpar

Ni kanske firar de traditionella högtiderna och födelsedagarna som de flesta andra. Men hur ofta firar ni för firandets skull? I början av relation kan man vara bättre att fira de små segrarna eller bara det faktumet att ni har varit tillsammans i 5 månader och 4 dagar.

Möjlig lösning

Försök fira er kärlek och alla milstolpar längst vägen. Det behöver inte innebär att ni måste lyxa till det med dyra middagar eller ge varandra långa kärleksförklaringar varje dag men att ni lagar en lite godare middag, sätter av en kväll för en dejt på stan eller faktiskt bara stänger av TV:n och unnar er en kväll med att bara prata drömmar och framtid. Kort och gott – fortsätt dejta! Det visar att ni uppskattar varandra och ökar motivationen i relationen.

Källa: Huffington Post Foto: Shutterstock

Läs mer:

5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Därför kan det vara BRA att kritisera varandra i relationen – ibland

7 enkla sätt att förbättra er relation

Annons