Psykologen: Så blir du mindre ensam i jul

Ungkvinna sitter med mobiltelefon i soffa intill julgran

Julen är den värsta tiden på året, möjligen i konkurrens med sommarsemestern.

Åtminstone för de som är ensamma.

– När det kommer till just jul är det två dilemman, dels innebär den en längre paus från arbetet, där man ändå omger sig med folk. Det är jättemånga jag träffar som bävar inför jul för att det är 2,5 veckor av att bara gå hemma och inte göra något, säger psykolog Anna Bennich som skrivit boken Att vinna över ensamheten.

– Dels är den så behäftad med umgänge: Nu ska vi vara tillsammans och ha det så himla härligt! Plus att man pratar på jobbet om hur man ska få ihop julen: ”vi ska ju bli 27 hemma hos oss hur ska vi få plats?” Och så finns det de som önskar att de hade några att stressa emellan eller till och med få bli irriterad på.

Många har ett för litet nätverk

Det finns ett romantiskt skimmer kring att vara tillsammans som inte alltid stämmer.

– Det är mycket umgänge och det är ju inte alltid lika härligt som det ger sken av. Det är inte bara konfliktfritt att umgås så mycket med släkten.

Ungefär 300 000-400 000 personer i Sverige, främst äldre, psykiskt eller fysiskt handikappade och män, lever i social isolering och har ingen alls att spendera helgerna med.

Fler än så har ett så litet nätverk att de inte klarar att fylla ledigheten med något meningsfullt, trots att de inte är helt ensamma.

– De kanske har någon gammal mamma att åka hem till, men sen åker de hem igen efter två dygn för det är så länge man orkar med att vara på hemorten och sen finns det inte en massa andra man kan vända sig till.

Ensamma är inte kufar

Det här handlar sällan om konstiga typer och enstöringar, som inte klarar av vanligt umgänge.

– Det är en myt att det bara är märkliga kufar som blir ensamma. Sen är det förstås en ökad risk att bli ensam om man har svårt att relatera till andra och förstå sociala koder och normer.

Risken för ensamhet ökar också om man inte har så stort behov av umgänge. Då övar man sig inte i sociala färdigheter och riskerar att bli ensammare än vad man egentligen vill vara.

Och oönskad ensamhet är en tung börda att bära.

– Ofrivilligt ensamma personer har ofta en ganska dålig självbild och låg tilltro till sin förmåga att vara bland folk och ganska mycket negativa tankar om att man inte är omtyckt. Alla de där tankarna ökar förstås när man är mer ensam, som under julledigheten.

Här är 3 råd som minskar ensamheten

Anna Bennich tar emot många ensamma människor vid sin mottagning och det här några av råden hon brukar ge till dem:

Bli volontär!

Anmäl dig tidigt för att arbeta som volontär, i till exempel ett soppkök. Det finns många organisationer som arrangerar jul för hemlösa eller för personer som är utsatta.

Det har flera bra effekter: Det riktar uppmärksamheten bort från en själv en stund, man träffar folk och utför något meningsfullt tillsammans. Dessutom visar lyckoforskningen att vi mår väldigt bra av att hjälpa andra.

–Jag tror det har räddat livet på vissa klienter som annars skulle varit helt ensamma, men som får komma ut bland folk, får en uppgift och få göra något för någon annan, säger Anna Bennich.

Bryt isoleringen!

Målet är inte att få mängder med vänner, utan att ta sig ut i sociala sammanhang utan så stora krav på resultat. Det kan vara att gå på en föreläsning, eller en stadsvandring, utan att nödvändigtvis prata med någon. Gör man det blir det en fin bonus.

Så kolla vad det finns för aktiviteter i dina trakter under julhelgerna. Det är bättre att komma ut och vara bland folk, än att sitta hemma och uggla.

– Sedan ska man fråga sig: hur kände jag mig innan och hur känner jag mig nu? Förmodligen mår man lite bättre. Och då får man ytterligare lite bränsle att göra nästa sak. Och sen kan man öka svårighetsgraden, säger Anna Bennich.

Våga ta nästa steg!

Finns den nån granne du kan ringa på hos och fråga om hen har tid med en promenad? Eller har du någon vän eller släkting som du sällan pratar med, men som du skulle kunna ringa?

– Sen är det trixigt med de där tipslistorna. Många skulle ju göra det om de kunde. Men när man har de där tunga skamkänslorna och tror att ma bara är till besvär och att ingen önskar ens närvaro, är det väldigt svårt att ringa på hos grannen.

Till de som tycker ensamheten känns tung och att även de mest kravlösa försöken till samvaro känns övermäktiga, har Anna Bennich ett annat råd, och kanske ett av de viktigaste:

– Be om hjälp så du får hjälp att komma runt de hinder som finns för att närma sig andra.

Läs mer:

Så blir din ensamma jul den roligaste – 8 smarta tips!

Fobisk eller bara social fobi – 6 kännetecken och skillnader

Svårt att vara ensam? Lär dig trivas i ditt eget sällskap